Zpět na úvodní stránku blogu

Dovolená s dětmi v Alpách v regionu Schladming-Dachstein

Výhled z Dachsteinu 

I se čtyřmi dětmi různých věkových kategorií se dá strávit příjemná "akční" dovolená uprostřed nádherné přírody a hor vysokých rakouských Alp. Oba s manželem milujeme hory i turistiku a snažíme se tuto "lásku" předat i svým dětem. 

Když jsme naší letošní dovolenou vybírali, museli jsme brát ohled na děti (ve věku 3,8,11,11), aby zvládly námi naplánovaný program. A skloubit zábavu pro všechny je někdy složitější. Děti se ale na dovolenou moc těšili a taky jsme si ji všichni pořádně užili.

Manžel nám našel velice příjemné ubytování s polopenzí ve 3hvězdičkovém hotelu Timmelbauerhof ve výšce 1000 m n. m. v Ramsau (https://timmelbauerhof.at/). Tento hotel a farma je rodinným podnikem po celé generace. Nachází se na klidném místě na slunné náhorní plošině a jen pár minut jízdy autem od velkých hor  Planai, Hochwurzen, Reiteralm, Dachstein aj. Ubytování krásně čisté, denně během dopoledne uklizené pokoje, chutná polopenze, bazén, sauna - to vše nám zpříjemnilo naši dovolenou. Děti byly nadšené ze šlapacích kárek, které mohly kdykoliv používat, a naše nejmenší měla k dispozici hřiště s klouzačkou, houpačkou i trampolínou. Doporučuji si hledat ubytování, kde bude v rámci ceny zahrnuta i Sommercard Schladming-Dachstein. Tato karta zahrnuje bezplatný vstup na více než 100 skvělých volnočasových aktivit (včetně lanovek) a až 50% slevu na aktivity poskytované více než stovkou partnerů.

Tady máte od nás pár osvědčených tipů na výlety, které jsme v pohodě s dětmi zvládli:

Hallstatt 

Toto krásné městečko jsme navštívili první den při cestě do místa ubytování. Nachází se na břehu stejnojmenného horského jezera v nadmořské výšce 508 m n. m. a své návštěvníky vítá až kýčovitě krásnými uličkami s domy obrostlými růžemi a popínavými stromy. Prošli jsme se po městečku, navštívili oba kostely, které jsou dominantou města, a strávili příjemný čas piknikem na "Badeinsel"(koupacím ostrůvku a městské pláži s velkým dětským hřištěm). Můžete si zde vyjet na jezero na šlapadlech, na loďkách nebo na větší výletní lodi. My jsme ale zvolili jinou variantu a vydali se pozemní lanovou dráhou k solným dolům a na vyhlídku Hallstatt Skywalk, která se nachází 350 metrů nad střechami Hallstattu a nabízí jedinečný panoramatický výhled na jezero Hallstatt a impozantní horskou scenérii. 

Hallstatt 
Hallstatt 

Planai

Hora Planai je ideálním místem pro děti. Až na vrchol hory Vás vyveze  kabinková lanovka  a tam na děti čeká dětský okruh plný her a zábavy Hopsiland - hřiště, houpačky, klouzačky, prolézačky, vodní svět, kuželky apod. U lanovky lze zakoupit za 2€ dřevěnou kuličku, kterou si mohou následně děti pouštět na kuličkových drahách. Oblíbenou zastávkou je určitě sněhový kopec, kde se mohou děti i uprostřed léta koulovat. Stezka je přístupná dětským kočárkům a její délka je cca 1,5 km.

Hopsiland na hoře Planai

Hochwurzen

Hora Hochwurzen se stala naším výletním cílem hlavně kvůli horským kárkám. Na vrchol hory Vás vyveze kabinová lanovka, ze které se můžete kochat nádhernými výhledy do okolí. Horskou kárku si zamluvíte a zaplatíte na dolní stanici lanovky. Po bleskovém zaškolení od obsluhy se vydáte na 3-kolkách po 7 km dlouhé zpevněné cestě do údolí. Doba jízdy byla cca 20 - 30 minut  a děti přijely dolů naprosto nadšené. Je to skvělá zábava pro malé i velké (i když nic levného).

Sjezd z hory Hochwurzen

Dachstein

Velkým i když více komerčním zážitkem je výlet na horu Dachstein, horský masiv v Severních vápencových Alpách. Dachstein je jedním z nejnavštěvovanějších výletních cílů Štýrska. Už jen samotný výjezd lanovkou je obrovský zážitek. Kabina lanovky překonává výškový rozdíl 1000 metrů. A až vystoupíte z lanovky v nadmořské výšce 2700 metrů, otevře se před vašimi zraky neuvěřitelně krásné panorama se stovkami horských vrcholů. 

Po placeném úseku horské silnice se dostaneme k dolní stanici lanovky. Je potřeba předem lanovku mít rezervovanou, abyste nemuseli čekat hodiny na volné místo. Na horní stanici lanovky Vás čeká Ledový palác s ledovými sochami, visutý most se „schodištěm do nikam“ a Sky Walk poskytující nádherné výhledy. Děti byly nadšené z množství sněhu, které se na hoře stále nachází. Doporučuji sebou vzít i teplejší oblečení, které se Vám hodí za chladnějšího počasí a v Ledovém paláci. Na vrcholu stačí pobýt cca 2 hodiny, pokud tedy nepůjdete nějakou značenou cestou dál. 

Lanovka na Dachstein

Rittisberg

Jeden z hezkých dnů jsme prožili výletem na horu Rittisberg, která je opět přizpůsobena na turistiku s dětmi. Sedačková lanovka nás vyvezla na vrchol hory, kde je velké dětské hřiště s prolézačkami, skluzavkami, kuličkovou dráhou i vodním světem. Dětem se líbila i "stezka pro bosé nohy". Po vyzkoušení všech nabízených atrakcí jsme se vydali dolů po zpevněné cestě (vhodné i pro kočárky), na které děti najdou mnoho pohádkových postaviček a lépe jim cesta dolů ubíhá. Lze si na stanovištích poslechnout úryvky z pohádek (samozřejmě v němčině).

Dole pod horou Rittisberg u dolní stanice lanovky se nachází zážitkový areál s bobovou dráhou, lanovým parkem, Flylinem, půjčovnou segway, lukostřelbou a pláží s přírodním koupalištěm. Naše děti vyzkoušeli Flyline a byly opět nadšené.

Dětské hřiště na hoře Rittisberg

Sattelberg

Přírodní stezka Sattelberg je okruh pro turistiku s dětmi. Vrchol Sattelberg byl upraven speciálně pro rodiny s dětmi jako "dětská hora" (Kindberg). Po stopách maskota Kaliho půjdete lesem až ke kříži umístěnému na samém vrcholku hory. 19 stanovišť se postará o to, aby byl tento tříhodinový výlet opravdu pestrý (akorát je vše psané v němčině, takže jsme to s dětmi luštili jak se dalo). 

Zvláštní atrakcí se stal dětský horolezecký výstup Kali (od 7 let) a horolezecký výstup pro mládež Kala (od 9 let). Obě dětské feraty jsou speciálně připraveny a vedou od starého mlýna až na vrchol. Je to špičkový zážitek na vrcholku s křížem a s krásným výhledem. Nutné je mít sebou vybavení pro horolezení (na feraty).

Dětská stezka okolo hory Sattelberg

Silberkarklamm

Silberkarklamm je úžasná romantická divoká rokle s křišťálově čistou vodou v srdci Dachsteinského masivu. Auto jsme zaparkovali pár metrů před vstupem do rokliny (platí se vstup). Cesta vede přímo podél říčního koryta po žebřících, mostech a kamenech, kolem vodopádů. Vše je ale zabezpečené a zpevněné, takže  děti trasu v pohodě zvládly. V teplém dnu bylo podél řeky příjemné chladno.

Vodopády Silberkarklamm

Gasselhöhe

Kabinkovou lanovkou "Preunegg Jet" jsme vyjeli do horní stanice lanovky, u které se nachází velké průzračné jezero. Lze si udělat hezkou procházku kolem jezera i s kočárkem. Tatínek nám však naplánoval výstup na horu Gasselhöhe. Po strmém stoupání, kdy se naše nejmenší dcerka nesla tatínkovi na ramenech, jsme úspěšně horu zdolali a mohli se kochat výhledy z 2001 m n.m. Dále jsme pokračovali po hřebenech hor k rozcestí pod horou Rippetegg, kde jsme pak scházeli prudce k horským plesům Obersee a Spiegelsee. Po cestě jsme potkali horské kozy a kus cesty se klouzali po sněhu. Tento okruh časově dle průvodce trvá 3,5 hodiny, což jsme s dětmi i s menšími zastávkami v pohodě zvládli. Dolů do údolí jsme jeli opět lanovkou. 

Vrchol hory Gasselhöhe

WildeWasser

Největším zážitkem pro nás byl výšlap přes vodopády k horskému plesu Riesachsee. Na parkoviště se dostanete zpoplatněnou cestou přes přírodní rezervaci. Auto jsme nechali na parkovišti u restaurace Riesachfall a vydali se středně náročnou cestou podél vodopádů a koryta řeky nahoru k vodopádům Riesachfälle a pak pokračovali až k horskému jezeru. Náročnější část cesty byla po žebřících a jako třešnička na dortu nás čekal přechod propasti po 50 m dlouhém lanovém mostě. Tato trasa není doporučována pro rodiny s dětmi a zvířaty, přesto náš tatínek zavelel, že to zvládneme. Odměnou nám bylo nádherné místo u horského plesa obklopené masivy hor, kde jsme si smočili nohy v ledové vodě a společnost nám dělali místní horské krávy :)

Dolů jsme šli už po zpevněné cestě. Cesta nahoru k jezeru je udávána na 1,5 hodiny.

Lanový most na cestě k Riesachsee

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.