Zpět na úvodní stránku blogu

Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzem v přírodě 

Cestu na naši dovolenou do Vysokých Tater jsme si chtěli zpříjemnit zastávkou někde na půli cesty. A myslím, že se nám to povedlo. Cca po 3 hodinách jízdy z našeho města se nachází Rožnov pod Radhoštěm. Toto městečko, čítající něco málo přes 16 tis. obyvatel se nachází v Západních Beskydách. Více o historii si můžete dočíst na internetu, tím vás nebudu zatěžovat.

Měli jsme v plánu navštívit známé Dřevěné městečko, ve kterém se natáčely záběry do mnoha českých filmů a pohádek (asi nejznámější Dvanáct měsíčků, Největší dar,...). Byli jsme však překvapeni, když se nedaleko muzea začaly tvořit kolony aut. Nikdo z nás netušil, že se zrovna v den naší návštěvy bude konat Starodávný jarmark. A tak jsme se rozhodli, že se vydáme na "druhou" stranu a navštívíme Valašskou dědinu. Tento areál je na rozdíl od Dřevěného městečka rozsáhlý a členitý a připomíná podobu mnoha skutečných valašských vesnic. Většina staveb zde jsou originály převezené z původních míst, výjimkou však nejsou ani kopie původních staveb vytvořené na základě doložených faktů.

Chaloupky a statky mají krásně vytvořené prostředí interiérů, vždy na základě nějaké konkrétní události z historie Valašska. Vše je krásně popsané a v muzeu se dá strávit příjemné dopoledne, či odpoledne. Nejvíce nás zaujal větrný mlýn. Pan mlynář nám dokonce ukázal, jak mlýn fungoval a jak se mlela mouka. A je to nádherný pohled na ty lopatky, jak se točí (vzpomněl jsem si na důmyslného rytíře, který s větrnými mlýny bojoval). Součástí areálu je i krásná Jurkovičova rozhledna (my k ní nedošli, jelikož bylo fakticky šílené vedro a dětem se nechtělo šlapat :D).

Mapka Valašská dědina 
Domek bezzemků 

Po návštěvě této úžasné vesničky jsme ještě popojeli pár kilometrů a nastoupali pár výškových metrů (autem) k Pustevnám. Hlavně kvůli mně. Byl jsem zvědavý, jak dopadla obnova vyhořelé chaty Libušín. Musím uznat, že stavba je vážně nádherná, a že byla provedena s maximální precizností. Okem laika bych nepoznal, že byla stavěna teprve před pár lety. Vedlejší bouda Maměnka byla před požárem uchráněna a dýchne na nás svou krásou a barevností. Ještě jsme si dali krátkou procházku k soše boha Radegasta. Vzhledem k vysokým teplotám a množství lidí jsme se na Pustevnách moc nezdrželi. Přece jen jsem měli před sebou ještě 3 hodiny v autě směr Starý Smokovec.

Větrný mlýn 
Valašská škola 
Socha boha Radegasta 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.