Zpět na úvodní stránku blogu

Zábavný vzdělávací výlet Planeta Hlinsko

V lednu venku stále panuje zimní počasí, které nám ještě nedovolí moc výletů do přírody. Tak jsme se vydali na výlet do unikátního vzdělávacího centra v Hlinsku. Vše jsme s naší osmiletou dcerou prostudovali na jejich internetových stránkách www.planetahlinsko.cz a dcera se na výlet moc těšila. A jelikož naše dcera má muzea ráda, doufali jsme, že ji vzdělávací expozice zaujme. 

Vzdělávací centrum má otevřeno ve všední dny, o víkendech i svátcích. Cena vstupného je příjemná, platili jsme za 2 dospělé a 1 dítě 230 Kč ( v ceně byla ještě kulička vody, kterou si dcera pak mohla nechat). Výstava je umístěna ve 2 horních patrech Střední odborné školy, parkoviště je přímo před budovou, není problém se do centra dostat s kočárky. 

Vzdělávací centrum Planeta Hlinsko je rozděleno do 4 částí: litosféra, hydrosféra, atmosféra a hvězdná obloha. Ve všech částech jsou panely se spoustou informací, určené spíše starším dětem. Mladší děti zaujmou interaktivní prvky, na kterých jsou jednotlivé procesy a úkazy demonstrovány. 

 

Výlet Planeta Hlinsko 
Výlet Planeta Hlinsko 
Výlet Planeta Hlinsko 

Naší dceru nejvíce zaujala litosféra a hydrosféra. Expozice litosféry se snaží dětem vysvětlit, co se nachází pod jejich nohama. S exponáty se vydají pod povrch naší planety a odhalí krásy geologie. Děti uvidí kameny rozdělené podle krystalové struktury, dozví se, jak funguje sopka, zemětřesení a eroze. Dominantou místnosti je velká planeta Země a její průřez. Po stěnách se nachází časová osa, kterou můžete pomocí zapůjčeného tabletu oživit. Dceři se nejvíce líbily oživlé obrázky a možnost vyzkoušet si různé síly zemětřesení. 

V druhém patře najdete expozici hydrosféry. Zde jsou interaktivní prvky, na kterých využijete "kapku vody". Děti se dozví spoustu informací o vodě, vodním koloběhu a skupenstvích vody. Krásně je udělaná "cesta vody", kdy procházíte malé místnosti, ve kterých je vždy znázorněno, jak putuje voda z nebe až do odpadních vod. Součástí celé expozice jsou interaktivní kuličkové dráhy, např. vodní toky v Železných horách nebo voda v domácnosti.

Expozice atmosféry se snaží vysvětlit procesy ve vzdušném obalu země. Součástí je obří maketa mixéru a veliký vysavač, který vás vcucne a seznámí vás s procesem svého fungování. Názorně je tu vysvětlené, jak vzniká tornádo nebo kolik elektrické energie spotřebuje jedna domácnost. Expozice je propojená s výstavou historických elektro spotřebičů značky ETA, které se v Hlinsku vyráběly. 

Mezi patry se nachází hvězdná obloha, která nás příliš nezaujala. Má ukázat 10 nejznámějších a nejvýraznějších souhvězdí, která nad Hlinskem můžete pozorovat. Souhvězdí jsou vyobrazena na panelech po straně schodiště, ale na "obloze" přeblikávala velice rychle a nestíhali jsme je dohledat. 

Výlet Planeta Hlinsko 
Výlet Planeta Hlinsko 
Výlet Planeta Hlinsko 

Vzdělávací centrum se nám i dceři moc líbilo. Spoustu věcí ji zaujalo, některé panely si přečetla, jiné věci jsme se ji snažili vysvětlit jednodušeji než bylo napsané. Bavili ji hlavně praktické ukázky, na kterých si uměla všechno lépe představit. Strávili jsme ve vzdělávacím centru cca 1,5 hodiny a ani chvíli jsme se nenudili. Expozice jsou pěkně vymyšlené, zpracované, interaktivní a didaktické. Za nás doporučujeme návštěvu pro děti školního věku.

Výlet Planeta Hlinsko 
Výlet Planeta Hlinsko 
Výlet Planeta Hlinsko 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.