Zpět na úvodní stránku blogu

Kde se zastavit po cestě do Chorvatska

Rádi jezdíte s rodinou k moři do Chorvatska? My ano. Oblíbili jsme si prázdninový resort poblíž Zadaru a každý rok si tam jedeme s rodinou na pár dnů odpočinout. Cesta z Čech do Chorvatska je ale s malými dětmi dlouhá. Snažíme se tedy alespoň část cesty odjet v noci, kdy ještě děti spí. Ale i my dospělí se rádi během dlouhé cesty protáhneme a odpočineme si. Proto Vám chceme poradit 2 místa, která jsou blízko dálnice a můžou Vám zpestřit cestu k chorvatskému moři.

Prvním zastávkou je krásná rakouská zoologická zahrada nedaleko Grazu. Zoo Herberstein se nachází cca 25 km (cca 20 min) od sjezdu z dálnice. Svět zvířat se tu rozkládá na ploše 23 hektarů, které protíná 6 km stezek. Zoo je rozdělena na kontinenty (Afrika , Amerika , Eurasie a Austrálie) a na každém kontinentu najdete zvířata, která z té oblasti pocházejí. Takže za jeden den můžete projít „celý svět“. Parkování je zdarma u vstupu do Zoo. Na pokladně děti dostanou k dispozici mapičku, aby se lépe v Zoo orientovaly. Můžete zde vidět pandu červenou z Nepálu, daňky i rysy z evropského kontinentu, arktického vlka a stádo bizonů ze Severní Ameriky, alpaky z And, emu a klokany z Austrálie, lva, velboudy či zebry z Afriky. Je tu doma více než 700 zvířat. Zoologická zahrada Herberstein se nám moc líbila, velké výběhy, mnoho zvířat k vidění, volně pobíhající opičky. Jediné co nás mrzelo, že popisy u zvířat nebyly v angličtině.

Státní zámek Žleby 
Státní zámek Žleby 

Součástí Zoo je i krásný Herbersteinský zahradní palác s nádhernou zahradou plnou různých druhů květin a bylinek. Rodina Herbersteinů vlastní zámek již 22 generací a jeho výstavba trvala přes 450 let. Prošli jsme se zámeckou zahradu, odpočinuli si na lavičce ve stínu stromů a nasáli zámeckou atmosféru na nádvoří zámku. Stávající zahrada byla v roce 1997 rekonstruována a jako vzor posloužila zahrada z období baroka, která má uprostřed pavilon a kolem dokola geometrické záhony. Opravdu doporučujeme vidět na vlastní oči. V zoologické zahradě i okolí zámku lze strávit celý den.

Státní zámek Slatiňany 
Státní zámek Slatiňany 

Druhým naším tipem je jediné sladkovodní akvárium v Chorvatsku, které se nachází v městě Karlovac na pravém břehu řeky Korany. Expozice akvária představí návštěvníkům flóru a faunu chorvatských řek a jejich ekosystémů. Viděli jsme spoustu druhů sladkovodních ryb, malé, velké, obrovské. 

Státní zámek Slatiňany 
Státní zámek Slatiňany 

Pro více informací se podívejte na https://www.aquariumkarlovac.com/ a https://www.tierwelt-herberstein.at/.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.