Zpět na úvodní stránku blogu

Poděbrady

Poděbrady 

Jedno červnové nedělní odpoledne jsme strávili s naší nejmladší dcerou v našich milovaných Poděbradech. Město Poděbrady jsme navštívili mnohokrát a rádi se sem vracíme. Město na vás dýchne příjemnou lázeňskou atmosférou, můžete ochutnat vodu z léčivých pramenů nebo si zakoupit typické křupavé lázeňské oplatky. 

Lázeňské město Poděbrady ležící na řece Labi se pyšní bohatou historii. Nejvýznamnější postavou města Poděbrad se stal Jiří z Poděbrad, který byl r. 1458 zvolen českým králem. Byl to vynikající diplomat, který se jako první evropský politik pokusil založit mírovou unii evropských panovníků. Za jeho vlády byly Poděbrady povýšeny v r. 1472 na město a obdařeny důležitými právy, výsadami a městským znakem. Tuto historii ve městě připomíná hlavní náměstí Krále Jiřího i expozice Polabského muzea. V Polabském muzeu si můžete také prohlédnout model první automatické plnírny lahví, do nichž se stáčí slavná minerálka. Poděbradka je přírodní minerální voda, která se využívá při léčení v podobě uhličitých koupelí. Oxid uhličitý se vstřebává kůží, zvyšuje její prokrvení a příznivě působí na činnost srdce a ledvin. 

Poděbrady 
Poděbrady 

Lázeňský park je středobodem města Poděbrady. Jedná se o velký zelený park plný vzrostlých stromů, úhledných trávníků, vysázených květin a vodních prvků. Je příjemné si sednou na všudypřítomné lavičky a jen tak odpočívat nebo si číst knihu ve stínu krásných stromů. Dětem se budou na lázeňské kolonádě líbit bazénky s vodotrysky. Společně můžete také ochutnat vodu z léčivých pramenů. Potkáte jich při procházce po kolonádě několik, doporučujeme vzít si kelímek sebou. Velkou atrakcí lázeňského parku jsou od roku 1936 květinové hodiny. Každý rok se květinová výzdoba kolem hodin mění a každý den se upravuje na hodinách jiné datum z netřesků. K hodinám se vrátil i malý trpaslíček, aby svým kladívkem odbil každou celou hodinu na velkou muchomůrku. Podél lázeňské kolonády je mnoho útulných kaváren, restaurací, obchůdků se suvenýry a pro děti nesmí chybět zmrzlina. 

Údolí řeky Doubravy 
Vodopád na Doubravě 
Údolí řeky Doubravy 
Vodopád na Doubravě 

Z lázeňského parku naše kroky vždy vedou přes náměstí, přes zámek až dolů k řece. Tady můžete strávit příjemné chvíle na procházce podél toku Labe. Je tu vybudovaná i cyklostezka pro nadšené cyklisty nebo inline bruslaře. U řeky se nachází i hezké dětské hřiště. Můžete se vydat na vyhlídkovou plavbu na lodi Krále Jiřího a kochat se výhledy na Polabskou nížinu. V letních měsících doporučujeme návštěvu přírodního koupaliště Jezero Poděbrady, které se nachází nedaleko centra. Jezero nabízí písčité pláže a travnaté plochy, skluzavky, dětská hřiště a možnost půjčení šlapadel či lodiček.

Za nepříznivého počasí můžete navštívit muzeum filmových legend, kde jsou vystaveny sochy, figurky a repliky z hollywoodských filmů. Můžete se na památku vyfotit s postavami ze slavných filmů jako Batman, Avatar, Star Wars nebo Indiana Jones. V centru je také muzeum Lega, kde se před vámi rozprostře přes 3000 originálních modelů Lego. K dispozici je pro děti herní koutek. 

Pokud přijede s malými dětmi, můžete si zpestřit prohlídku města projížďkou vyhlídkovým vláčkem podél řeky Labe. Cesta v přírodě trvá zhruba hodinu a načíná u Zdymadla, blízko dětského hřiště. 

Návštěvu Poděbrad doporučujeme spojit i s jiným výletem, například navštívit labyrinty na zámku Loučeň nebo ZOO Chleby.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.