Zpět na úvodní stránku blogu

Aktivní dovolená s dětmi ve Vysokých Tatrách

Lanovka na Lomnický štít 

Jak již víte, máme rádi hory a tuto lásku se snažíme předat i našim dětem. A tak jsme je letos "vytáhli" k sousedům na Slovensko do Vysokých Tater. Ubytovali jsme se v apartmánu v centru horského městečka Starý Smokovec. Jeli jsme v plném počtu, to znamená 2x dospělý, dvojčata 15 let, dvě holky 12 a 7 a nakonec maltézský pes - 3 roky. Vzhledem k obsazení naší výpravy jsem musel vybírat výlety, které všichni zvládnou bez větší námahy a hlavně řečí.

Tady máte od nás pár osvědčených tipů na výlety, které jsme v pohodě s dětmi zvládli:

Cesta ze Skalnatého plesa na Hrebienok

První den jsme z našeho ubytování ve Starém Smokovci přejeli vlakem do Tatranské Lomnice. Přechod k dolní stanici lanovky, vzdálený cca 1100 m od vlakového nádraží nám trval asi 15 minut. Jelikož jsme měli veškeré lístky koupené předem přes aplikaci Gopass, nemuseli jsme stát frontu u pokladny a navíc jsme ušetřili na jízdném. Na stanici Štart nás vyvezla moderní, 6 sedačková lanovka. Zde jsme přestoupili na lanovku kabinkovou, s kapacitou 15 osob. Jízdenky až na Lomnický štít byly žel vyprodané na dva dny dopředu, tak se kluci pokojili pouze s výjezdem na Lomnické sedlo. Holky mezitím obešly Skalnaté pleso. Poté jsme vyrazili společně po červeně značené Tatranské magistrále směrem k Zamkovského chatě. Chata byla zrovna v rekonstrukci, takže jsme se dlouho nezdrželi. Pokračovali jsme kolem Obrovského vodopádu k horní stanici pozemní lanovky na Hrebienku. Občerstvili jsme se a lanovkou sjeli zpět do Starého Smokovce. Jízdenky jsem opět neřešil, měl jsem koupený lístek tzv. Magistrála ->nahoru na Skalnaté pleso, dolů do Smokovce. Prodávají lístky i v opačném směru (doporučuji pro zdatnější dětské turisty, trasa je pak celá do kopce). Tento "výšlap" nám trval s drobnými zastávkami cca 3 hodiny, ušli jsme 7 km. Více o trase se dozvíte v přiložené mapce.

Lanovka na stanici Štart 
Výhled na Skalnaté pleso 
 

Cesta z Popradského plesa na Štrbské pleso

Druhý den jsme zvolili trochu "komerční trasu". Vlakem jsme přejeli ze Starého Smokovce do stanice Popradské pleso (přemisťování tatranskou železnicí doporučuji - odpadne Vám složité hledání a placení parkoviště, nejste omezeni návratem z túry na stejné místo a hlavně ceny jsou lidové). Od vlakové zastávky vede k plesu asfaltová, modře značená cesta - je to cesta tedy vhodná i pro kočárky (sami jsme před lety absolvovali s nejmladší dcerkou, když byla ještě v kočárku). Cesta vede až k plesu, potkali jsme i spoustu cyklistů (fandím jim, je to pěkný stoupák). Necelý kilometr před Popradským plesem se dá odbočit po žluté značce do lesa a projít si symbolický cintorín. Jsou zde na památku obětem Vysokých Tater umístěny pamětní desky se jmény lidí, kteří ve Vysokých Tatrách zahynuli. Skutečně zde není nikdo pohřben. V místě hřbitova se nachází i kaplička. Po žluté jsme došli až k plesu, kde jsme posvačili a dali odpočinout nohám. Poté jsme vyrazili po zelené turistické značce směrem ke Štrbskému plesu. V půlce se cesta napojí na červenou Tatranskou magistrálu. Při pozvolném sestupu ke Štrbskému plesu uchvátí (snad) každého obrovité skokanské můstky. Krajina kolem plesa je značně poznamenaná lidskou činností a stala se spíš jen lákadlem pro turisty. Na plese je možné se projet na loďce. V obci pak navštívit vyhlídku Tatras Tower nebo lanový park. Obešli jsme si pleso a vyrazili k vlaku, který nás zase bezpečně zavezl do Starého Smokovce. Tento výlet byl dlouhý 10 km a na nohou jsme byli cca 4,5 hodiny.

Popradské pleso 
Štrbské pleso 
 

Cesta se Starého Smokovce do Tatranské Lomnice

Třetí den jsem usoudil, že jsou nohy už trochu rozhýbané a že to zvládneme i bez různých přibližovadel. Tak jsme si to hned od startu hezky vyšlápli po zelené na Hrebienok. Převýšení kolem 250m na 3km jsme bezpečně zvládli za hodinku. Nahoře jsme krátce "vydechli" a pokračovali dále po zelené k Vodopádům studeného potoka. Pokochali jsme se krásami, které dokázala příroda vytvořit a vyrazili jsme po modré mírným sestupem do Tatranské Lomnice. Cesta je kamenitá, doporučujeme určitě používat pevnou turistickou obuv. Asi kilometr nad Tatranskou Lomnicí se modrá přiblíží k lanovce na Skalnaté pleso a jde se pár metrů od sloupu. Níže se pak obejde zásobárna vody určená pro zimní zasněžování. Jelikož bylo vedro, tak bychom spíše ocenili, kdyby tam bylo veřejné koupaliště. V Lomnici jsme navštívili venkovní Expozici tatranské přírody - moc krásně udělaná botanická zahrada s příjemným vstupným. Její návštěvu však doporučujeme koncem jara/ začátkem léta. My jsme viděli většinu květeny již odkvetlou. Zpátky k apartmánu jsme opět zvolili železnici. Třetí trasa nám zabrala i s návštěvou expozice 5 hodin a nohy si připsaly dalších 12 km.

Hrebienok 
Relaxační zóna Hrebienok 
 

Z Hrebienku na Velecké pleso a zpět do Starého Smokovce

Poslední den naší horské dovolené začal "dohady" kam vlastně vyrazit. Hlavně na nejmladší dcerce už byl vidět počátek únavy z chození. Ale jak jsme ji řekli, že na startu pojedeme lanovkou, tak ožila. Využili jsem tedy pozemní dráhy směr Hrebienok, aby alespoň částečně byly nohy ušetřené veliké námahy z převýšení. U horní stanice lanovky jsme se napojili na červenou Tatranskou magistrálu a po krásné, kamenité cestě pomalu stoupali směrem k Veleckému plesu a chatě Sliezsky dom. Slunce ten den tolik nepražilo, takže jsem nebyli ani tolik vyčerpání vedrem. Cesta nám pod nohami hezky ubíhala a 6km s převýšením cca 420m jsme zmákli za úctyhodných 2,5 hodiny. Cesta je kamenitá, místy z pořádných balvanů, takže je potřeba pořádně koukat, kam šlapete. U Veleckého plesa jsme si krásně odpočinuli, ani zde nebylo tolik turistů. K tomuto plesu vede rovněž asfaltová cesta a cyklostezka, takže se sem dostanete i s kočárkem. Z plesa jsme volili odchod po zelené k rozcestí Velická Poľana a odsud dále po žluté. Veškeré nastoupané metry (lanovkou i v nohách) jsme museli zase sejít. Tato cesta je stále z kopce. Pouze ve Starém Smokovci už jde po rovince. Nakonec byl poslední den na chození asi nejvíce náročný. Trasa něco málo přes 12 km, celkem veliké převýšení směrem nahoru i dolů. Ale dalo se to zvládnout. Od nastoupení do lanovky k návratu do apartmánu uběhlo 5,5 hodiny.

Velecké pleso 
Vysoké Tatry 
 

Tak to je asi vše, co jsem Vám chtěl o naší aktivní dovolené ve Vysokých Tatrách napsat. Ceny jsou v podstatě na všech vysokohorských chatách shodné. Kofola i pivo do půl litru kolem 3€.

Úzkorozchodná železnice 
Kříž 
Kaplička 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.