Zpět na úvodní stránku blogu

Velikonoční prázdniny v kraji pod Ještědem

Vysílač Ještěd 

Svátky jara jsme se společně s naší nejmladší dcerkou rozhodli strávit v kraji pod Ještědem. V hlavě jsme měli plán, co všechno bychom rádi navštívili a dle toho jsme hledali ubytování v rozumné vzdálenosti a za rozumnou cenu. Po chvilce hledání jsme našli krásný apartmán Janovská chalupa, v nedaleké obci Janov nad Nisou.

Jelikož je naše malá dcera hodně zvídavá, našim cílem byl jednoznačně IQ Park v centru Babylon. Dalo by se říct, že jsme poctivě prošli všechny úkoly a vše se jí snažili vysvětlit, aby pochopila, jak věci kolem nás fungují. Tento IQ park je vážně podařený a počkáme tak 2 roky a určitě navštívíme i IQ Landii, která je určená starším dětem. Po projití IQ parku jsme vyzkoušeli i jiné atrakce v zábavním centru (Funpark, Zrcadlový labyrint a nakonec i aquapark).

IQ Park
IQ Park 

Druhý den jsme vstali celkem brzy a naše cesta vedla nejprve do Botanické zahrady Liberec. A byli jsme vážně příjemně překvapeni. Venku tedy ještě vše nekvetlo, ale ve vnitřních prostorech jsme se nestačili divit, co krásy může být kolem nás na různých částech planety Země. Prohlídka botanické zahrady nám zabrala něco kolem 2 hodin a poté jsme se přesunuli o pár metrů vedle do zahrady zoologické.

U pokladen bylo celkem rušno, tak jsem zvolil nákup vstupenek online (nakonec jsem ušetřil nejen čas ale i peníze, protože vstupenky jsou na netu levnější). Zoo v Liberci nám přijde ve srovnání s jinými zahradami, které jsme už navštívili, spíše průměrná. Výběhy pro zvířata jsou takové pochmurné, zasloužili by si rekonstrukci. Jednalo se o první krásné dny, takže v zoo bylo celkem dost lidí, ale to nám nějak extra nevadilo, klidnou procházkou jsme vše shlédli cca za dvě hodiny.

Den ještě nekončil, na ubytování by nebylo co dělat a tak jsme se vydali do Jablonce nad Nisou do Muzea skla a bižuterie. Nejdříve jsme se báli, že to bude pro dceru nezáživné a bude nás "tahat" pryč. Opak však byl pravdou. Je na ní vidět, že je to stále malá "princezna" a jakmile vidí ozdůbky, rozzáří se jí oči. Muzeum má dvě patra stálé expozice, a v nové budově pak dvě patra výstavních sálů. Velmi povedená je výstava vánočních ozdob ve spodní patře přístavby. Sám jsem nevěřil, jaké různé tvary a barvy taková ozdoba může mít. Na závěr jsme s malou byli v tvořivé dílničce, kde si vyrobila korálky ozdobené velikonoční vajíčko, kytičku a velikonoční přáníčko. Zpátky na chaloupku jsme se vraceli nadšení z krásně prožitého dne.

Botanická zahrada Liberec
Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou 

Poslední den jsme se rozhodli pro pěší výšlap na Ještěd, protože jinak bychom snad ani nemohli říct, že jsme navštívili Liberec. Cestu nahoru jsme zvolili od parkoviště (u lanovky) po modře značené turistické cestě. Vzdálenost 3 km s převýšením 428 m jsme zvládli za necelou hodinu a půl. Dolů jsme se pak vydali po naučné stezce Padáky-Ještědský paradox. Tato cesta není moc značená, ani na ni není žádný ukazatel, takže jsme za celou dobu potkali pouze jednoho člověka jdoucího proti nám. Cesta nebyla ani moc udržovaná, po cestě byly rozbité mosty a místy se ztrácela v lese. Ale zpátky k autu jsme došli v pořádku. Po cestě nahoru jsme viděli pozůstatky sáňkařské dráhy a po cestě dolů jsme zase obdivovali velikost skokanských můstků.

Při zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v zahradách zámku Sychrov. Je na nich vidět že jsou udržované a a že chtějí návštěvníkům ukázat, jak se kdysi na zámku žilo.

Tak a to je vše ze třech dnů, které jsme strávili Liberci a jeho okolí. Už nyní přemýšlíme, kam se vydáme příště.

Zámek Sychrov
Zámecká kavárna Sychrov 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.