Zpět na úvodní stránku blogu

Proč je plyšová hračka pro děti důležitá?

Děti od narození milují mazlení s rodiči, sourozenci či svými hračkami. Obvykle se jedná o nějakého oblíbeného plyšáka, hadřík, deku či jinou hračku. Mazlení je důležité pro správný sociální a emocionální vývoj dítěte. 

Little Dutch Plyšová panenka Evi a Jake 

Plyšová hračka dodá vašemu dítěti pocit bezpečí, má měkký, příjemný, hřejivý povrch. Děti sáhnou po svém plyšáčkovi vždy, když musí překonávat nějakou pro ně nestandartní situaci. Když nejsou rodiče poblíž, hlídá děti chůva či prarodiče, tak jejich plyšáček je pro ně vždy jistota. Když usínají samy a bojí se tmy, přitulí si svého plyšového kamaráda a cítí se více v bezpečí. Příjemný a měkký mazlící kamarád evokuje u dětí pocit štěstí, uklidňuje je, pomáhá jim odbourávat strach, úzkost, bolest, nejistotu a další nepříjemné pocity. Oblíbení plyšáci pomohou dětem překonat přestěhování z ložnice do dětského pokoje. Později si s nimi děti hrají třeba na mateřskou školku a trénují komunikační dovednosti, které budou potřebovat v dětském kolektivu. 

Plyšová hračka může také významně přispět k osamostatnění. To souvisí i s pocitem bezpečí, který plyšák nabízí. Dítě svému plyšákovi přisuzuje určité vlastnosti a schopnosti, které dítě ještě nemá nebo neumí zvládnout. V očích dítěte je plyšák odvážný, což pomáhá zkoumat hranice. Například, když se dítě bojí sjet samo skluzavku a plyšáček pojede první, zkusí pak sjet skluzavku i dítě. 

Little Dutch Plyšová ovečka 

Oblíbený plyšák může být také nejlepším kamarádem vašeho dítěte. Není divu, že první věc, o kterou vaše dítě žádá, když je zraněno nebo je nemocné, je jeho plyšová hračka. Plyšáček také často hraje roli v dětských hrách. Děti plyšáka krmí, ukládají do postýlky, zpívají mu, povídají si sním, berou ho na výlety, dovolené, ukazují mu svět, který taky samy teprve poznávají. A ve dvou jde to poznávání mnohem lépe a s menšími obavami. Děti s plyšovými hračkami sdílejí emoce, myšlenky i zážitky. "Starání se" o plyšovou hračku může dětem umožnit cítit se samostatně a pečovatelsky.

Některé plyšové hračky mohou mít i didaktický charakter. Novorozenci mají během prvních týdnů života zvýšenou hmatovou citlivost, která se hrou s měkkými hračkami podněcuje. U nejmenších dětí plyšové hračky rozvíjejí úchop, jemnou motoriku, hmat i zrak. Zapínání knoflíků, zipů, zavazování tkaniček přispěje k rozvoji jemné motoriky. Zvukové plyšové hračky mohu učit děti barvy, rozvíjet slovní zásobu, učit cizí slovíčka, zpívat dětem písničky. 

Little Dutch Plyšová panenka Jake 

Mezi neoblíbenější plyšové hračky patří textilní panenky, zvířátka, pohádkové postavy a superhrdinové. Děti mají sklony vytvářet emocionální vazby k lidem, ale také k věcem. Proto jim jejich oblíbené plyšové hračky nevyhazujte. Plyšové hračky dětem pomáhají překonat strach, smutek, nemoc, zranění nebo třeba první návštěvu lékaře. Jsou nepostradatelnými kamarády a talismany. 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.