Zpět na úvodní stránku blogu

Hrajeme si s modelínou

Hraní s plastelínou je zábavný způsob kreativního tvoření malých dětí. Při této činnosti si děti procvičují prstíky, trénují si jemnou motoriku a smyslové vnímání hnětením modelíny i formováním kuliček a různých tvarů. Když dítě přestane dávat do pusy vše, co kde najde, je ideální doba dětem modelínu pořídit.

Představíme vám pár kreativních her s plastelínou a třeba vás inspirují k tvoření s dětmi.

Tvoření 

Modelování postaviček a zvířátek

Děti si mohou z modelíny vyrobit kotě stočené do klubíčka, barevnou housenku, žirafu s dlouhým krkem, žabku s velkýma očima, pejska s dlouhým ocáskem, šneka s ulitou nebo želvu s velkým krunýřem. Děti pak mohou zvířátko pojmenovat, hrát si s ním, vymyslet si s ním nějaký příběh. Pokud máte k dispozici více barev modelíny, je skvělé barvy kombinovat a vytvářet veselá díla.

Tvoření z modelíny

Vykrajování tvarů

Hraní s modelínou můžete dětem zpříjemnit různými vykrajovátky nebo nástroji. Lze koupit přímo modelovací sadu, kde toto příslušenství je přibaleno k modelíně. Nebo improvizovat s tím, co doma najdete, třeba vykrajovátka na vánoční cukroví, nůž a váleček. Děti si pak mohou trénovat válení modelíny do placky, vykrojit si pejska, kočičku, medvídka nebo třeba geometrické tvary. Hraní s modelínou je o rozmanitosti a originalitě. 

Dekorování obrázků

Děti si mohou na čtvrtku nakreslit nějaký obrázek a ten pak dodekorovat pomocí modelíny. Vytvoří si malé kuličky různých barev a přikládají je na obrázek, kam se jim líbí. Pak vypadá obrázek jako vybarvený. Tato aktivita je skvělá i na trénování barev. Můžete dětem na papír nakreslit kolečka nebo jiné tvary, ty vybarvit a děti pak svoje vytvořené kuličky přikládají na kolečko se stejnou barvou, jakou má jejich kulička. Děti disponují obrovskou představivostí a modelína jim umožní se kreativně vyjádřit. Pomocí plastelíny mohou vyrobit panence copánky, duhu na nebe nebo strom plný dětských přání, mohou ozdobit nakreslený hrnek nebo vlastnoručně vyrobenou krabičku. 

tvoření s modelínou
Djeco Výtvarný set modelínová zvířátka 

Modelování jídla

Děti mohou rodičům z modelíny připravit jídlo, se kterým si pak mohou společně hrát. Jednoduché je modelování zeleniny a ovoce nebo různých koláčků, muffinů nebo dortíků. Naše děti nám rády z modelíny vyráběly pizzu s bohatou oblohou. Ke zdobení výtvorů můžete využít i jiné materiály než jen modelínu, jako třeba kamínky, korálky, klacíky, neuvařené těstoviny, prostě co děti nebo vás napadne.

Oblíbená je i výroba špaget. Stačí vám k tomu lis na česnek nebo můžete využít lisy z prodávaných sad. Udělané špagety mohou inspirovat k dalšímu tvoření, například na vlasy vymodelovaných panáčků nebo jako bodlinky na ježka. 

Malování o obtiskávání

Oblíbené u dětí je obtiskování různých věcí do modelíny. Stačí si vyválet válečkem placku a do ní můžou děti obtiskávat tlapy figurek zvířátek nebo razítka. Placku také můžou válet válečkem s vyměnitelnými nástavci, které pak vytvářejí v modelíně krásné vzory. Do modelíny mohou děti také kreslit. Stačí jim zase jen placička a ke kreslení mohou využít párátko nebo vidličku.

DJECO Modelínový set pro nejmenší Razítka 
DJECO Otočná razítka pro nejmenší 
Djeco Sada tvoříme z modelíny 

Učení hrou s modelínou

Modelínu můžete využít k učení písmen, čísel, tvarů, které dětem vytvarujete z modelíny. Nebo na papír napsat čísla a děti k číslu přiloží správný počet vymodelovaných kuliček. Můžete dětem dát jako předlohu písmena a čísla z dřevěných vkládaček nebo magnetky a oni se podle toho snaží správný tvar čísla nebo písmena vymodelovat. 

Děti se také mohou s modelínou učit barvy. Můžete ji využít i na procvičování délek, který váleček je delší a který kratší. Děti mohou válečky krájet nožem nebo stříhat dětskými nůžkami, čímž si procvičují motoriku. Pak mohou nařezané kousky spočítat, rozdělit je podle barev nebo délek. 

Hraní s modelínou

Modelína je tvárná, barevná a je to takový všestranný materiál, který vytváří prostor pro rozvoj dětské fantazie, kreativity a nabízí neustále nové způsoby hry. Díky modelování dítě napíná a uvolňuje svaly a zlepšuje manuální zručnost potřebnou pro kreslení a psaní. Taková zábava dítě uvolňuje, zklidňuje a také buduje pouto s rodičem při společném modelování.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.