Zpět na úvodní stránku blogu

Pochod Přes tři hrady

Dnešní den se nám skutečně povedl. Konečně došlo na dlouho očekávanou akci, na kterou jsme se všichni těšili (i když možná to je jen můj subjektivní pocit, u dětí v pubertě je to těžko odhadnutelné). Asi nejhorší pro všechny bylo vstát v 7 ráno. Odjezd od domu byl domluvený na osmou hodinu ranní a děti vědi, že nejsem příznivce nedochvilnosti. Takže v 8:10 jsme konečně vyjeli směr Potštejn. Cesta nám zabrala cca hodinku.

Akce byla po všech stránkách dobře zorganizována, takže popíšu jen samotný pochod.

Část trasy od startu vedla po Planetární naučné stezce do vedlejší obce Záměl. Zde jsme se "otočili" a po druhé straně řeky jsme šli zpátky směr Potštejn. Tato část cesty byla v podstatě po rovince, takže se děti spíše nudili.

Studuje mapu 

Podél Divoké Orlice jsme se přesunuli krásnou lipovou alejí do kempu Vochtánka. Jelikož již začala vodácka sezóna a do toho tato akce, byl celkem složitý úkol kemp v pořádku přejít.

Za kempem jsme se konečně dočkali dlouho očekávaného stoupání k hradu Potštejn. Dneska tedy musím pochválit všechny členy výpravy (vč. psa), že vyšli tuto celkem náročnou cestu bez jediného negativního slova (a štěkotu).

Vzhledem k množství lidí, kteří se dokáží vtěsnat na prostor tak malého hradního nádvoří, jsme se nijak dlouho nezdrželi. Započali jsme klesání zpátky ke startu, kde nás čekal pamětní list, dřevěná medaile a také občerstvení.

Pamětní list Přes tři hrady 
Dřevěná medaile Přes tři hrady 

Při cestě autem směr Potštejn jsme nedaleko zahlédli krásný kostel, ke kterému vedlo dlouhé schodiště. Protože jsme měli ještě čas, vyhledal jsem v mapách, že se jedná o Poutní místo Homole. Dlouhé schodiště vede k Poutnímu kostelu Panny Marie Bolestné.

Schodů jsme vyšli 153.

Poutní misto Homole 

Celkem jsme ušli něco málo přes 8 km. Celý výlet jsme absolvovali s 6 letým dítětem cca za 3 hodiny. Trasa není vhodná pro kočárky.

 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.