Zpět na úvodní stránku blogu

Zámek Žleby a Slatiňany

Léto nám přineslo půlku prázdnin, což našim školákům vyloudí posmutnělý výraz na tváři. Ale ještě je dost času na výlety a společně strávený čas s rodinou. Proto Vám přinášíme 2 tipy na krásné výlety s dětmi na české zámky.

Státní zámek Žleby 
Státní zámek Slatiňany 

Prvním z tipů je Státní zámek Žleby, velkolepé romantické sídlo rodu Auerspergů, ve kterém se dodnes nacházejí rozsáhlé sbírky zbraní, luxusního nábytku a originálních předmětů denní potřeby. Zámek návštěvníkům nabízí exkurs do každodenního života šlechty v 19. století. Můžete si vybrat ze 4 hlavních okruhů: Reprezentační sály a salóny (základní okruh), Soukromé apartmány (základní okruh), Zámecké divadlo a zákulisí, Velká věž a sklepení. Náš výběr byl jasný. Chtěli jsme vidět komnaty, soukromé salóny a ložnice knížecí rodiny. Prohlídka byla doplněna o vyprávění z každodenního života rodiny Auerspergů, jejich životní příběhy, osudy. Prošli jsme i pokoje služebnictva a okrajově se průvodce zabýval i dobovou hygienou. Krásný pohled se nám naskytl z ochozů arkádového nádvoří. Prohlídka končila v krásné zámecké kapli a trvala 60 minut, ale vyprávění průvodce bylo velice zajímavé, tak to i naší nejmenší dceři uteklo rychle. Zámek sám o sobě je krásně zrekonstruovaný, udržovaný, expozice jsou plné nábytku, obrazů, dobových a památečních předmětů. A ke konci se naše holky blýskly při odpovědi na otázku, jaké pohádky se na zámku Žleby natáčely.

Pro příště nám byl doporučen ještě prohlídkový okruh Zámecké divadlo a zákulisí, kde můžete navštívit zámecké divadlo a sbírku historických divadelních kostýmů. Divadlo bylo velkou vášní rodiny Auerspergů, takže se máme na co těšit. Menší návštěvníky potěší informace o výchově, vzdělání a hrách malých knížat, měly by být na tomto okruhu vystaveny i dětské dobové hračky.

Pro rodiny s dětmi má žlebský zámek připravenou zajímavou hru, která Vás pomocí zábavných úkolů provede zámeckým parkem a dozvíte se u ní něco o historii žlebského zámku. Součástí zámeckého parku je i obora s bílými jeleny, dravci, sovami a lesní zvěří. Jedná se o záchranou stanici. Děti uvidí zvířátka, mohou se zúčastnit ukázky dravců a sov, popřípadě si odpočinout na dětském hřišti. Více informací najdete na https://www.milujemeprirodu.cz/obora-zleby/.

Státní zámek Žleby 
Státní zámek Žleby 

Při návštěvě zámku Žleby nás průvodce nalákal ještě na prohlídku druhého zámku a to Státního zámku Slatiňany, který byl dříve také majetkem rodiny Auerspergů. Tady jsme si vybrali první prohlídkový okruh "Letní sídlo Auerspergů", kde můžete vidět šlechtické reprezentační, společenské a soukromé místnosti. Prohlídka trvá 45 minut. Tento zámek nás uchvátil vnitřními interiéry, které jsou nádherně zrekonstruované, s citem pro detail. Dobový nábytek s květinovými vzory, plno obrazů a dobových fotografií na stěnách, příjemný projev slečny průvodkyně, to vše nám přineslo krásný zážitek a dýchlo na nás atmosféru „života na zámku“.

Státní zámek Slatiňany 
Státní zámek Slatiňany 

Za zmínku stojí i zámecká zahrada, která prošla v nedávné době revatalizací a vstup do ní je zpoplatněn (zdarma jako součást prohlídkových okruhů). V zahradě najdete krásná zákoutí, jezírko, cestičky, plno stromů, květin. Zajímavostí je komplex dětského hospodářství, které bylo určeno k výchově hospodaření knížecích dětí. Jedná se o zmenšeninu venkovského stavení (hlavní budova, seník a kolna). Malé princezny a princové se zde starali o drobné zvířectvo a pěstovali plodiny.

Státní zámek Slatiňany 
Státní zámek Slatiňany 

V okolí města Slatiňany můžete s dětmi ještě navštívit Kočičí hrádek, Rozhlednu na Chlumu či Rozhlednu Bára. Ale o těchto výletech zase jindy.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.