Zpět na úvodní stránku blogu

Jak učit čísla zábavnou formou

Učení čísel formou hry pomůže dětem při matematických začátcích ve škole. Doporučíme vám několik různých her a hraček, které můžete k učení čísel využít. Malým dětem často dělají problém obtížně rozlišitelná čísla jako 6 a 9 nebo 1 a 7, tak to s nimi můžete pomocí hraček procvičovat. Starším dětem můžou numerické hry pomoci se základními matematickými úkony.

New Classic Toys Dřevěná tabulka s násobilkou 

Puzzle, vkládačky a domino

K seznámení s čísly mohou posloužit dřevěné vkládačky. Děti se s nimi učí pojmenovat čísla, rozlišovat tvary a barvy. 

Učení čísel může být zábava i s duo a trio skládačkami, které nabízíme kartonové i dřevěné. S didaktickými dílky puzzle se děti naučí hravou formou počtům od 1 do 10. Vzdělávací skládačky mají jednoduché ilustrace a jasné barvy, které zaujmou každé zvídavé dítě. Skládání puzzle je ideální způsob, jak podporovat zručnost, motoriku a rozpoznávání tvarů.

Tradiční oblíbená hra domino může také přispět k učení čísel. Hráči k sobě přiřazují číslo a obrázek s odpovídajícím počtem zvířátek, teček nebo jiných obrázků. Domina mohou být kartonová či dřevěná a mají veselé výrazné ilustrace.

Bigjigs Toys Edukativní puzzle počítání 
New Classic Toys Dřevěné vkládací puzzle čísla 

Hra Učíme se počítat

Dřevěné nasazovací puzzle "Učíme se počítat" od značky New Classic Toys je skvělá vzdělávací pomůcka, díky které se děti mohou naučit počítat hravou formou. Dodává se s 55 prsteny a 10 tištěnými čtverci s čísly 1 až 10. Děti navléknou dřevěné kotouče na tyčky podle barev, pak přiřadí očíslovaná políčka k tečkám na základně puzzle a poté spočítají pestrobarevné disky, zda jsou umístěny na kolíčky ve správném počtu. Dřevěná hračka je skvělá pro učení barev a zlepšení obratnosti i koncentrace, rozvíjí jemnou motoriku a kreativitu.  

New Classic Toys Učíme se počítat 

Počítadla

Počítadlo je skvělá klasická vzdělávací hračka, protože děti milují posouvání korálků tam a zpět. A když jsou trochu starší, mohou si s pomocí počítadla procvičovat barvy i počítání.

Dřevěné počítadlo je i součástí jednoduché didaktické hry od značky Djeco pro děti od 4 let. Hra je plná čísel, dítě počítá prvky na kartách a poté přepočítává tento počet na počítadle. Správný výsledek si ověří po otočení karty. 

Little Dutch Dřevěné počítadlo 
DJECO Dřevěné počítadlo 

Hry s počítáním

New Classic Toys dřevěná tabulka s násobilkou pomáhá dětem se snadno a hravě naučit malou násobilku. Základní příklady jsou zobrazeny na pestrobarevných blocích a výsledky jsou na zadní straně bloků. Kromě toho hra s násobilkovou tabulkou stimuluje rozvoj jemné motoriky a poznávání barev. 

Dřevěná krabička plná pestrobarevných dřevěných dílků s malou násobilkou od značky Bigjigs je ideální na procvičení násobení pro malé školáky, obsahuje kartičky s příklady i výsledky. Praktická dřevěná krabička dělá z této hračky skvělého společníka na cesty.

Motorická dřevěná kalkulačka značky Legler nabízí široké spektrum matematických možností a vybízí děti k přemýšlení a řešení matematických úloh. Dřevěný didaktický válec s otočnými dílky umožňuje mladým matematikům sčítat, odčítat, násobit a dělit až do čísla 99. Otáčením dílků se nastavují matematické rovnice, které je třeba vyřešit. 

Zpestřete dětem bingo zábavným počítáním. Losujte čísla na různobarevných kartičkách a nechejte je děti dosazovat do jednoduchých rovnic na dřevěných tabulkách. Kdo zakryje nejdříve správnými výsledky celou svou tabulku, má bingo a vítězí. Matematické bingo je ideální vzdělávací pomůcka pro děti v první a druhé třídě. 

Magnetická tabule s čísly do 100 od značky MiDeer je inspirována Montessori vyúkou. Pomocí magnetických dílků a hracích karet se děti naučí nejen počítat do sta, ale i logicky přemýšlet.

Jednoduchá a zábavná hra Numerix o číslech a množství od značky Djeco nesmí chybět ve vaší sbírce didaktických her. Karta s úkoly nabízí různá zobrazení množství: číslice, diagramy, tečky, prsty nebo kresby. Dítě musí mezi návrhy najít ty, které odpovídají barevnému rámečku. Své odpovědi okolíčkují a kartičku otočí, aby zjistili, zda vybraly správně.

Domino s počty rozvíjí matematické dovednosti, logické a strategické myšlení. Didaktickou hru lze hrát samostatně, ale i s více hráči a nemusíte mít po ruce tužku ani papír. Děti postupně přikládají dílky se správnými výpočty k dílkům s odpovídajícím počtem kusů ovoce. 

Bigjigs Didaktická hra násobení 
MiDeer Magnetická tabule Čísla do sta 
Bigjigs Toys Matematické bingo Násobení a dělení 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.