Zpět na úvodní stránku blogu

Zábavná didaktická hra Pexetrio

 

Zábavná didaktická hra Pexetrio naplňuje heslo Jana Amose Komenského: "Škola hrou – Schola Ludus!". Pexetrio je hra určená již pro nejmenší děti od 2-3 let, ale mohou jí hrát i děti předškolního věku, školní děti z I. stupně, teenageři i dospělí hráči. Hra má různé úrovně obtížnosti podle věku a možností hráčů. Pexetrio může sloužit ve školkách a školách jako edukativní pomůcka.

Základem Pexetria je hledání souvislostí mezi kartičkami. Existuje více variant hry. Ale fantazii se meze nekladou a třeba s dětmi objevíte i jiné způsoby.  Hra Pexetrio je určená pro různé věkové kategorie, protože obsahuje velkou nabídku témat: zvířátka, povolání, abeceda, státy a cestování, příroda, pohádky.                    

 

 
 

Základní varianta pro nejmenší

LOTO TRIO

Vezmeme si plakát s natištěnými obrázky trojic kartiček. Hráči pokládají správné kartičky na tištěnou předlohu. Při hře se snaží pojmenovat jednotlivé kartičky a  názvy trojic.

Několik herních variant:

Kartičky jsou rozložené na ploše lícem nahoru a hráči pokládají kartičky v libovolném pořadí.

Kartičky jsou naskládané na hromádce (ve sloupci). Hráči odebírají jednotlivé kartičky a musí je pokládat na správné místo v určeném pořadí.

Kartičky jsou rozložené na ploše rubem nahoru. Hráči kartičky postupně otáčejí a hledají potřebné kartičky podle trojic na plakátku.

 

LOTO-TRIO KDO DŘÍVE

Kartičky zamícháme a vytvoříme rubem nahoru hromádky podle počtu hráčů. Na povel všichni zúčastnění hráči otočí kartičku ze své hromádky a jejich úkolem je kartičku co nejrychleji správně položit na LOTO-TRIO plakát a správně ji pojmenovat! Kdo tak učiní první, tah vyhrál! Hraje se do vyčerpání kartiček. Zvítězí hráč s nejvyšším počtem vítězných tahů. Na závěr hry hráči porovnají počty kartiček, zvítězí hráč s největším počtem kartiček.

Varianta pro začátečníky

Kartičky jsou rozloženy a zamíchány na hrací ploše lícem nahoru. Hráči sestavují kartičky před sebe do správných trojic. Jako poznávací znamení jim slouží grafický identifikační symbol.

Hráči mají za úkol pojmenovat trojici.

Hráči mají za úkol pojmenovat jednotlivé kartičky každé trojice. 

Hráči mají za úkol popsat vztah mezi kartičkami jednotlivých trojic.

Správné odpovědi hráči najdou v návodu u hry.

 

Varianta pro mírně pokročilé - PEXEDUO

Před započetím hry oddělením třetích kartiček vytvoříme dvojice. Z jednotlivých trojic odstraníme vždy kartičky se stejným jmenovatelem – hodnotou (tzn. např.  potraviny, nebo plody a nebo rostliny). 

Odstraníme kartičky s potravinami. Zbylé kartičky pak otočíme rubem nahoru, zamícháme.

Hledáme dvojice a při hře hledáme dvě kartičky, které patří k sobě: rostlina – plod.

Hrajeme hru PEXE-DUO, což je vlastně pexeso s dvěma různýma kartičkami.

Varianta pro všechny - PEXETRIO

Při hře použijeme všechny kartičky, které sada obsahuje. Kartičky otočíme rubem nahoru a zamícháme. Jedním tahem otáčíme tři kartičky. Tah je úspěšný, když najdeme jedním tahem TŘI kartičky, které patří k sobě. Při nalezení celé trojice musí hráč dovršit úspěšný tah správným pojmenováním trojice!

 

Celou nabídku her PEXETRIO najdete v našem eshopu na odkaze https://kidsparadise.cz/vyhledavani?controller=search&s=pexetrio

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.