Zpět na úvodní stránku blogu

Jak si hrát s velkými obrázkovými kostkami

Sady různě velkých obrázkových krabiček jsou ideální první hračkou pro děti od 12 měsíců. Na trhu jsou tyto kostky plastové, dřevěné nebo kartonové. Z naší nabídky doporučujeme krabičky na stavění věží dřevěné a kartonové, které jsou odolné a pevné, plné hezkých obrázků. Kartonové kostky mají nižší váhu, proto bývá v balení větší počet kostek a dají se z nich stavět vysoké věže.

Taf Toys Sada kostek a míčků Severní pól 

Na obrázkových kostkách jsou často nakresleny také tvary a čísla, některé mohou mít okénka a k nim doplňující hračky, jako zvířátka nebo autíčka. Kostky lze stavět na sebe do věže, vkládat je do sebe, dávat je vedle sebe nebo si s nimi hrát dle dětské fantazie. Můžete je využít i jako didaktické hračky pro učení barev, tvarů, čísel, rozpoznávání velikostí, pojmenovávání zvířátek a různých obrázků. Při hraní s kostičkovou věží si děti trénují jemnou motoriku a koordinaci ruka-oko.

Small Foot by Legler Dřevěné skládací kostky s auty 
Lelin Toys Stohovací kostky s dřevěnými zvířátky na farmě 
Djeco Kartonové kostky domečky pro zvířátka 

Existuje mnoho variant jak si hrát s obrázkovými věžovými kostkami. Zkusíme vám sem některé pro inspiraci napsat.

Skládání krabiček do sebe a stavění věží

- vkládání: Děti začnou s největší kostkou a pak do ní vkládají menší a menší kostičky, až skončí uprostřed u té nejmenší.

- stavění věže: Děti položí největší kostku dolů a pak na ni stavějí menší a menší kostičky, až navrchu komína bude ta úplně nejmenší kostka. Dětem to můžete ztížit tím, že si postaví 3 kostky na sebe zvlášť a ty pak opatrně vcelku přenese na hlavní věž. Podpoříte tak rozvoj jejich motoriky, stability, koncentrace.

Little Dutch Kostky komín 10 ks Námořnický záliv
Little Dutch Kostky komín 10 ks Květiny a motýli 

Didaktické kostky

Kostky na věž mají krásné ilustrace, které upoutají pozornost vašich nejmenších. Můžete pak kostky využít k:

- trénování barev: Jaké mají kostky barvu? Jakou barvu má motýlek na kostkách? Najdi co je modré?

- hledání tvarů: Najdeš obdélník, trojúhelník, kruh nebo čtverec?

- rozlišování velikostí: Které kostka je největší/nejmenší? Srovnáš kostky podle velikosti? Je tato kostka větší/ menší než ta druhá? Vejde se krabička s číslem 2 do krabičky s číslem 5? 

- počítání: Kolik je na kostce lodiček? Najdeš číslo 2? Srovnáš čísla za sebou od 1? Kolik je celkem krabiček? Kolik jich zbyde když 2 dám pryč? Postavíš jeden komín o kostku větší než druhý? Změříš jak vysoký je postavený komín? 

- vnímání obrázků a povídání si o nich: Co vidíš na obrázcích? Jaká zvířátka jsou na kostkách? Která zvířátka se ti líbí? Kde tyto zvířátka žijí? Znáš jak se jmenují mláďátka těchto zvířátek? 

Djeco Krabičková věž LES
Djeco Kostky dopravní prostředky 

Kreativní hra

Obrázkové kostky na stavění věží můžeme kreativně využít i k jiným hrám. Určitě vás jich napadne spoustu.

Naše děti měli oblíbenou hru na schovávání. Krabičky se otočili dnem vzhůru a schovala se do nich nějaká malá hračka. Krabičky se před očima dětí promíchali a ty pak museli uhodnout, v které krabičce je ta schovaná hračka.

Další hrou může být schovávání hračky, když se dítě nekouká a pak mu říkat různé nápovědy, aby uhodlo, kde hračka je. Například: Hračka není v největší krabičce. Není ani v krabičce s číslem 5, ani v krabičce s kytičkami, ani v krabičce s modrou barvou. Je možné tuto hru i otočit. V tom případě hračku schová dítě a vy se pak pomocí otázek snažíte dopátrat, do jaké kostičky hračku schovalo. 

Krabičky mohou posloužit i jako domečky pro zvířátka, garáže pro autíčka, postýlky pro malé panenky. Děti je mohou plnit velkými korálky nebo čímkoliv jiným podle čísla na kostce (do kostky s číslem 5 dáme 5 korálků, 5 těstovin nebo 5 kamínků).

Podle seřazených obrázkových kostek můžete společně vymyslet nějaký příběh. Nebo si kostky berte postupně a podle toho co si vytáhnete za obrázek, zkuste vymyslet kus příběhu a pak pokračuje další, kdo řekne zase další kus příběhu podle obrázku na jeho kostce.

Taf Toys Sada kostek a tvarů Savana 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.