Zpět na úvodní stránku blogu

Sobotní výlet do Babiččina údolí

Babiččino údolí 

V sobotu jsme využili trochu chladnějšího počasí a vyrazili s dětmi na výlet. Cíl našeho výletu tentokrát vybrala naše nejstarší dcera, která miluje knížky a literaturu. A jelikož nedávno přečetla Babičku od Boženy Němcové, jeli jsme do Babiččina údolí.

Nachází se nedaleko městečka Česká Skalice ve Východních Čechách. Cesta autem byla naprosto bez problémů - přece jen byla sobota, takže provoz směr Náchod téměř nulový.

Téměř u vstupu do Babiččina údolí se nachází parkoviště - placené - celý den za 50 Kč. Uhradíte buďto formou SMS, hotově v parkovacím automatu nebo přes Appku ParkSimply.

U pomníku Babička s vnoučaty jsme se museli (jako každý jiný návstěvník) vyfotit, abychom měli památku a důkaz, že "Tady jsme skutečně byli".

Směrem doleva od parkoviště se jde ke Starému Bělidlu, kde si prohlédnete naaranžovaný lidový nábytek dle vyprávění Boženy Němcové. O pár metrů dál je pak Viktorčin splav, který asi každý zná z knihy nebo filmu. Odvážnější mohou v ledové Úpě ochladit nohy. U nás se namočil pouze čtyřnohý člen výpravy.

Kdo chce, může po žluté pokračovat dále ke zřícenině hradu Rýzmburk. Jsou to necelé 2 kilometry, my jsme však na hrad nešli.

Babička s vnoučaty 
Viktorčin splav 

Stejnou cestou jsme se vrátili zpět a pokračovali jsme kolem Rudrova Mlýna (vstup zpoplatněný, 60Kč/os) a Vodního mandlu (opět vstup za poplatek) k Ratibořickému zámku. Při cestě nás nalákala cedule na Prohlídku zámku pro děti s komtesou Hortensií. Na rovinu: "Čekal jsem fronty a návaly dětí (hlavně holčiček), lačnících po prohlídce s komtesou." Ale nic takového :( Prohlídku absolvola komtesa pouze s mojí manželkou a dvěmi dcerami (já dobrovolně hlídal psa). Z prohlídky se holky vrátily nadšené. Prý nahlédly i do komnaty a šatníku kněžny Zaháňské.

Prošli jsme zámecký park. Těšil jsem se na sluneční hodiny, ale bylo pod mrakem, takže zase nic.

Pokračovali jsme dále do nedaleké Zlíče, kde se nachází Pomník Boženy Němcové ze začátku 20.století. V místní hospůdce jsme si dali zasloužený oběd. Nabízí klasickou českou kuchyň (kachna s knedlíkem a zelím, tomu prostě neodolám) za přijatelné ceny.

Zámecký park 
Pomník Boženy Němcové 

Po obědě jsme se vrátili zpět na parkoviště a přejeli jsme do České Skalice, kde se nachází Barunčina škola a Muzeum Boženy Němcové. Holky si prošly Barunčinu školu a expozice se jim moc líbila. Šly bez průvodce, ale vše je krásně popsané,takže naše nejstarší dcera byla spokojená. Nejvíce ji zaujala expozice různých vydání knihy Babička. Vzhledem k vysokým teplotám jsme se museli ještě zchladit zmrzlinou a pak už jsme z vesela mohli jet domů, kde jsem začal plánovat výlet na neděli, ale o tom bude jiný článek.

Celou trasu v Babiččině údolí jsme zvládli i s obědem za cca 3 hodiny. Trasa je vhodná pro kočárky i vozíčkaře.

Třída v Barunčině škole 
Barunčina škola 
Naučná stezka Babiččino údolí 
 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.