Zpět na úvodní stránku blogu

Kéž jsou knížky součástí světa dětí

Rodiče si často lámou hlavu nad tím, jak mohou u dětí vzbudit zájem o knihy. Podle odborníků si dítě svou čtenářskou gramotnost během života postupně buduje. Nejprve se musí děti naučit trávit čas s knihou (ať je to obrázková knížka či komiks) a třeba postupem času a s přibývajícím věkem ocení i náročnější literaturu. Dnešní starší generace nabízí dětem literaturu jejich dětství, např.“mayovky nebo foglarovky“, ale i v četbě se doba mění a dnešní děti mají své „nové knižní hrdiny“.

Z mnoha výzkumů se potvrzuje, že rozhodující vliv na vztah dítěte k četbě má rodina a škola. Když děti vidí číst doma rodiče nebo když rodiče s dětmi od malička čtou pohádky, pozitivně to buduje zájem dětí o literaturu. Důležitá je v dnešní době i snadná dostupnost knížek v různých knihovnách a velký výběr z mnoha titulů. Velkou motivací ke čtení může být i doporučení nějaké knížky od kamaráda nebo od paní učitelky.

Dětské knížky

Při výběru knih je nutné zohlednit úroveň čtenáře, hlavně jeho věk a zájmy. Pro nejmenší děti jsou ideální kontrastní leporela, dřevěné knížky, látkové knížky, knihy do vany, knížky k zavěšení na kočárek. Tyto typy knížek mají jednoduché černobílé nebo barevné obrázky, jsou vyrobeny z pevnějších a bezpečných materiálů. Děti se s nimi učí první slova, barvy, trénují si jemnou motoriku. Pak mohou postupně přejít k dětským knížkám s tvrdými deskami, které jsou specifické hmatovými a pohyblivými prvky, otevíracími okénky. Pro zvídavější děti můžeme vybrat prostorová leporela, zvukové knížky nebo knížky obsahující malé puzzle.

Se zvyšujícím se věkem a mentálním vývojem dítěte se i zvětšuje poměr textu v knížce. Předškolní děti už ocení pohádkový příběh, při kterém udrží pozornost a jsou schopni říci stručný obsah. Mladší školní děti už samozřejmě příběhy zkouší číst samy. Důležitá je v tomto věku motivace, aby příběh nebyl pro ně příliš složitý na pochopení, byl poutavý a vytvářel v nich postupně lásku ke čtení. Když si nejste jisti výběrem, zkuste sáhnout po nějaké populární knížce, komiksu, encyklopedii nebo po interaktivní knížce, např. "Posviť na to". Jestli máte u starších dětí pocit, že se nedokáží odtrhnout od počítačového a mobilního světa, udělejte ústupek a pořiďte jim elektronickou čtečku knih nebo je nechte poslouchat audioknihu.

Dětské knížky
Dětské knížky
Dětské knížky

Zkuste si s dětmi o knížkách povídat. Ať Vám řeknou o čem kniha je, co se jim na ní líbilo a nelíbilo, zda by ji někomu doporučili. Ať se snaží samy zformulovat svoje myšlenky. Čtení knih děti přenese do jiného světa plného fantazie, rozvíjí se jejich představivost, znalost jazyka a pravopisu.

Dětské knížky jsou cenným dárkem k narozeninám, svátkům, Vánocům. Mohou se předávat z generace na generaci. Hezkou knížkou nikdy nic nezkazíte. Důležité je dětem ukázat cestu k literatuře a zda se čtení stane jejich koníčkem už musíme nechat na nich. Ať už si vyberou komiks, audioknihu, tištěnou či elektronickou knihu, hlavně že je čtení bude bavit.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.