Zpět na úvodní stránku blogu

Dovolená v Chorvatsku s malými dětmi

Pláž Zaton 

Na jaře jsme jako každý rok začali přemýšlet o tom, kam o prázdninách s dětmi. Dva roky jsme si dovolenou užívali aktivně v Rakousku na horách, tak naše cesta směřovala tentokrát k moři. Rozhodování mezi Itálií a Chorvatskem za nás rozhodli starší děti, kteří toužili po návštěvě Plitvických jezer.

Ze zkušeností a doporučení mnoha známých jsme naplánovali naši návštěvu hned od otevření areálu, což je v letních měsících od 7.hodiny ranní (přes den je prý v areálu tolik návštěvníků, že je těžké si něco v klidu vyfotografovat). Z Čech jsme vyrazili s časovou rezervou. Ještě jsme museli po cestě nechat našeho maltézského psíka na hlídání u kamarádů v Brně (ano, D1 odpoledne a poslední školní den nevěstí nic dobrého, ale dali jsme to).

K Národnímu parku Plitvická jezera jsme dorazili ráno kolem třetí hodiny, a tak jsem si ještě zvládnul na chvíli před vstupem odpočinout. Po vstupu do areálu (my šli vstupem číslo 1), si vyberete dle přítomných map, kterou trasou se vydáte.  (my už to měli rozhodnuto předem dle internetu -> cena je však jednotná, jestli budete v parku 2 hodiny nebo celý den). Šli jsme všichni, tudíž rychlost výpravy se určuje nejslabším členem, kterým je naše šestiletá dcerka. Rozhodli jsme se tedy pro trasu B, s délkou kolem 4 km a časem 3 - 4 hodiny. Zvládli jsme po jezerech cestu na elektrickém "parníku" a také přesun místním "autovláčkem". Plitvice jsou úžasné, je až s podivem, co všechno dokáže příroda vytvořit. V areálu jsme strávili něco kolem 4 hodin a pak jsme se vydali na přejezd do kempu Zaton.

Velký vodopád 
Plitvická jezera 

Zaton Holiday Resort

V kempu jsme již jednou před 4 lety byli, proto jsme tak trochu věděli, co nás čeká. Přesun z Plitvic nám zabral cca dvě hodiny. Bál jsem se, že pro nás nebude ještě volné ubytování (oficiální check in je od 16 hod), ale naštěstí byl náš mobilní domeček již připravený a tudíž jsme nemuseli v 35°C čekat v rozpáleném autě. S ubytováním v MH jsme vždy spokojeni. Vzhledem k našemu počtu se ubytováváme v MH určeném pro 8 osob ( 1x ložnice pro dvě osoby, 2x pokoj pro dvě osoby, 1x rozkládací pohovka v jídelně, 2x wc, 2x sprcha). V malé kuchyňce se dá s trochou trpělivosti připravit jídlo pro 6 lidí. Veškeré vlastní stravování probíhá na venkovní terase ( jídelna uvnitř nám slouží jako skladiště kufrů a všeho, co jsme si na dovolenou přivezli.)

Celý areál kempu je vždy perfektně uklizen. Kam se člověk podíval, byla uklízečka (neustále zametaly chodníčky od jehličí) či někdo od servisu, kdo se staral o to, aby ubytování bylo vážně příjemné. Kromě mobilních domků je v kempu apartmánové městečko, místa pro karavany/obytné vozy a stany.

Personál na recepci je příjemný, ochotný. Když nám došla PB bomba na vaření, po nahlášení na recepci byla během 20 minut vyměněna a mohlo se vesele vařit dál.

Pláž v Zatonu

Pláž je v kempu písková, dostatečně velká pro ubytované hosty. K zapůjčení jsou slunečník a lehátka ( 35 HRK za kus ). Vstup do moře je pozvolný, takže cca 100 m od pláže je vody pouze po kolena. Pro děti naprosto ideální. Kdo si chce zaplavat, musí kousek dál. Na jedné části jsou v moři atrakce pro děti - skluzavky, trampolíny - za poplatek, který ale neznám, nevyužili jsme. Na druhé straně je vyžití pro odvážnější. Parasailing, jízda na banánu, vodním skútru a podobných atrakcích. Samozřejmě je také možné od místních "naháněčů" zakoupit výlet na lodi na Kornati a do jiných destinací.

Jet-Ski 
Zaton Beach 

Zaton Pool Complex

Super věcí na celém areálu je Pool complex. Vstup do něj je omezen pouze na hosty kempu (prokazují se náramkem). Zde se nachází 2x brouzdaliště pro úplně nejmenší děti, bazének se skluzavkou a atrakcemi (hloubka vody cca 50 cm), 2x bazén s různými protiproudy a masážními tryskami (nejen pro dospělé, hloubka vody cca 120 cm) a kaskádovitý bazén s různými vířivými efekty). Pokud si i zde chcete užít stínu, je potřeba znovu zakoupit slunečník a lehátko. My jsme přebíhali mezi mořem a těmito atrakcemi, takže základna byla u moře a v bazénech se stačilo chladit pouze vodou.

Brouzdaliště Zaton Pool Complex 

Odpočinek v Zatonu

Po celém dni u vody je čas vyrazit na zmrzku. V areálu se nachází asi 5 různých stánků se zmrzlinou, v podstatě stejné ceně, kvalitě a množství. Děti ochutnali vícero příchutí a vždy vládla spokojenost.

I když nejste u moře či v aqua, děti naleznou zábavu na spoustě dětských hřišť, které se v kempu nacházejí. Poblíž pláže je pak "obří" lanová pyramida a různé průlezky. Větší děti a dospělí si mohou zahrát šachy v nadrozměrné velikosti (nevím proč, ale já toho mého synátora snad nikdy neporazím) nebo si zacvičit ve venkovní posilovně.

Šachy Zaton 
Pyramida Zaton 

(Nejen) Večerní animační program

O celodenní zábavu, nejen dětí, se přes den v kempu stará tým animátorů. Večer mají animátoři připravený program pro děti a pak i dospělé. Ve 20:30 začínalo MiniDisco, které perfektně Anežku zabavilo. Musím uznat, že animátoři svou práci dělají na 110%. Jsou milí, usměvaví, dokáží si získat pozornost dětí. Po dětské diskotéce ja pak připravený vždy nějaký program: soutěžní večer, večer s muzikálem, vtipné scénky....

A když Vás a Vaše děti ani toto neunaví, můžete s nimi zajít na Mini Golf, Adventure Golf, vzít je na elektrické kárky, nebo se "praštit" přes kapsu a zaplatit jim nějakou tu atrakci na místní "pouti". Škoda jen, že jsme byli v kempu pouze týden, uteče to vždy tak rychle.

Zaton Mini Disco 
Adventure Mini Golf 

Výlet do nedalekého města Zadar

Jeden den jsme ještě věnovali návštěvě nedalekého města Zadar. Známé je hlavně svými mořskými varhanami - a jelikož byly fakt veliké vlny, tak krásně hrály. Krásná promenáda kolem moře byla z velké části zavřená - prochází rekonstrukcí. Město sezhora jsem si prohlédnul ze Zvoničky Kolomanov zvonik (vstup 15 HRK).

Kolomanov zvonik 
Vlny v Zadaru 
Zadar zezhora 
Zátiší v Zadaru 

Návštěva městečka Nin

Před 4 lety jsme ještě navštívili vedlejší městečko Nin. V tomto městečku, známém pro svou těžbu soli, naleznete nejmenší katedrálu na světě - kostel sv. Kříže. Ve městě je spousta dalších památek, např. městské hradby, trosky římského chrámu z 1.století a mnoho jiných. Určitě také navštivte.

kostel sv. Kříže 
Zatonino 
Trosky římského chrámu 

A to je asi vše, co jsem Vám chtěl o návštěvě Chorvatska říct. Pokud máte malé děti, tak Zaton Holiday Resort je nejlepší volbou.

PS: Jedná se pouze o zážitky mojí rodiny, není to žádná reklama, pouze subjektivní pocity. Fotografie jsou některé z roku 2022 a některé z roku 2018.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.