Zpět na úvodní stránku blogu

Proč je dobré učit malé děti uklízet?

Už vás nebaví na konci každého hraní uklízet hračky? Nechte své ratolesti pomáhat. Naučit děti uklízet může znít jako nemožný úkol, ale zavést nějaká pravidla bude výhodou do budoucnosti. Uklízení dává dětem pocit odpovědnosti, buduje jejich samostatnost i sebedůvěru (zvláště když je rodiče chválí a povzbuzují), dává jim příležitost naučit se třídit, počítat a kategorizovat předměty. 

Ze začátku je nutné, aby měly děti spojené uklízení se zábavou. Můžete jim pustit jejich oblíbené písničky nebo jednu písničku, kterou když pustíte, bude to znamenat "úklid" (nám se osvědčila pohádková písnička Dělání od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka). Uspořádejte soutěž v uklízení mezi sourozenci nebo můžete rozdávat i malé odměny za úklid. 

New Classic Toys Dětská kytara modrá s notami 

Batolata určitě nezvládnou organizaci hraček podle vašich představ a nebudou uklízet po sobě hračky samy ze své iniciativy. Ale postupně je seznamovat s uklízením můžete od 18 měsíců až 2 let. V tomto věku si děti rozvíjejí své motorické dovednosti a kognitivní schopnosti, takže je ideální čas seznámit je s úklidovými úkoly. Každé dítě je jiné, každé se zapojí s jinou intenzitou a  nadšením, ale důležitá je ze strany rodičů pravidelnost, důslednost a motivace. 

Díky pracím přiměřeným věku vyrostou z dětí sebevědomé, soběstačné a pořádné lidi. Není to o výchově malých "Popelek", je to o tom, naučit děti, jak přispět svým dílem k rodinnému životu. Začít mohou děti s úklidem hraček nebo dáváním špinavého oblečení do pračky, prostě nějaké jednoduché úkony, které zvládnou i ti nejmenší. Důležité je děti zapojit do každodenních domácích prací, protože děti rády napodobují činnosti rodičů. Hlavně neočekávejte, že vše bude dokonalé, často si to budete muset předělat sami.

Dětem doporučujeme pořídit úklidovou sadu od holandské značky New Classic toys, která je ideální pro předstírané hraní. Sada na uklízení obsahuje mop dětské velikosti, smeták, prachovku, čistící hadřík, lopatku a kartáč. K tomu můžete zakoupit sadu čistících prostředků, dřevěné žehlící prkno či dřevěný věšák na prádlo. Sušák a žehlící prkno mohou děti použít k péči o oblečení panenek nebo plyšáků. Dřevěné uklízecí hračky rozvíjejí dětskou představivost a kreativitu, umožňují dětem hraní rolí a seznamují je s péčí o domácnost.

New Classic Toys Čistící herní sada 
New Classic Toys Dřevěný sušák na prádlo 

Neuklizený pokojíček způsobuje, že jsou děti přestimulované, má to negativní vliv na pozornost a koncentraci dětí a může mít dopad na jejich duševní pohodu. Cílem ale není mít zářivě čistý domov 24 hodin denně, ale udržovat přiměřeně organizované prostředí, kde si vaše děti mohou v klidu hrát, tvořit, spát a zdravě se vyvíjet.

A co dělat když děti odmítají uklízet? Řekněte jim, že rozumíte jejich pocitům, že nechtějí uklízet, ale také jim vysvětlete, proč je to důležité. Potvrzení jejich emocí by jim mělo přinést větší pochopení, podporu a motivovat je k tomu, aby pomohli s úkolem. Nechte děti vybrat si z řady úkolů, zda srovná kostky do krabice nebo narovná plyšáky do postele, čímž získá pocit kontroly. Chválení či malé odměny dokáží dítě pozitivně motivovat, děti se budou cítit oceněné.

Dobrým tipem pro omezení nadměrného nepořádku v pokojíčku je rotace hraček. To znamená, že necháte dítěti na hraní například 10 hraček a ostatní schováte a po týdnu hračky vyměníte za jiné. Dětský pokojíček by měl být vzdušný, útulný, ale rozhodně ne přeplněný hračkami. Hračky by měly být organizované v úložných koších, boxech či bednách, na policích či ve skříňkách. Knížky můžete vystavit ve stojanech na knížky, kde si je děti mohou brát a prohlížet podle potřeby. 

Úložné boxy na hračky 3 Sprouts 
Úložné boxy na hračky 3 Sprouts 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.