Zpět na úvodní stránku blogu

Význam smyslové hry

Smyslové hry mohou být pro děti výbornou zábavou, ale zároveň mohou podpořit jejich správný vývoj. Děti pomocí smyslů poznávají svět kolem sebe, díky nim rozvíjejí svoje kognitivní, motorické i emocionální dovednosti. Všichni víme, že máme 5 základních smyslů, jako čich, zrak, sluch, chuť a hmat a pomocí smyslové hry můžeme tyto smysly rozvíjet. Nejlepším způsobem je zařadit smyslovou hru do každodenního života dětí. Při smyslové hře dítě zapojuje jeden nebo více smyslů najednou, snaží se díky nim zkoumat své okolí. Hraní se smysly může mít mnoho podob, od hraní v písku, přes ochutnávání různých potravin až po poznávání věcí hmatem. Děti tak poznávají tvary, barvy, velikosti, chutě, povrchy, teplotu, vůně, zvuky, melodie a spoustu dalších vjemů. 

Smyslová hra nabízí mnoho benefitů pro zdravý vývoj dítěte. Můžeme začít trénováním mozku, kdy si děti při smyslové hře rozvíjejí slovní zásobu, schopnost vnímat a rozlišovat pomocí smyslů různé barvy, zvuky, vůně. Smyslová hra založená na pohybu rozvíjí jemnou i hrubou motoriku, děti zlepšují zručnost, obratnost, koordinaci pohybů, rovnováhu. Pomocí smyslové hry se mohou děti naučit ovládat emoce, vyjádřit svoje pocity a potřeby, vcítit se do druhého, naslouchat druhým, také povzbuzuje děti ke spolupráci a komunikaci. Pro rozvoj představivosti, kreativity a fantazie je smyslová hra ideální. Děti se mohou učit kombinovat různé vůně, melodie, barvy, mohou si vytvářet vlastní příběhy a fantazijní světy. 

New Classic Toys Dřevěné korálky 

A jaké smyslové hry pro děti vymyslet? Smyslová hra nemusí být složitá ani drahá. Je jí akorát nutné přizpůsobit věku a zájmům dítěte, aby jste si u toho společně užili spoustu zábavy. Zkusíme vám uvést několik příkladů:

Hra s pískem: Většina dětí si hraje rádo na písku. Ručičkami poznávají různé struktury jako písek, kamínky, klacíky. Mohou z písku modelovat různé stavby. Domů můžeme doporučit i kinetický písek, který je jemný, měkký a snadno se s ním pracuje. 

Hra s vodouDěti se učí rozlišovat teplou a studenou vodu. Mohou si ve vodě hrát s různými hračkami, které pozorují, zkoumají jejich chování ve vodě. Dejte jim do vody voňavou nebo bylinkovou pěnu, čímž zapojí i čich. 

Hmatová hra: Jakoukoli krabici naplňte předměty různých tvarů, velikostí, textur a děti se je budou pomocí hmatu snažit poznat. Tím jak se předmětů dotýkají trénují hmat. Mohou je popisovat a rozšiřovat tím slovní zásobu. 

Malování prsty : Dejte dětem velký kus papíru a nechte je podle jejich fantazie malovat prsty. Ideální jsou k této činnosti určené prstové barvy, které jdou lehce vyprat a jsou pro děti netoxické. Děti si touto kreativní činností dokonale rozvíjejí hmat a zrak.

Chuťová hra: Připravte dětem nějaké jídlo na ochutnávání. Dětem zakryjte oči a oni se podle chuti budou snažit poznat, co právě ochutnali. Děti se naučí rozlišovat co je sladké, slané, hořké, kyselé. Děti mohou chutě také popisovat, čímž zase rozvíjejí slovní zásobu a učí se věci pojmenovat. 

MiDeer Velký set pro prstové malování 
MiDeer Velký set pro prstové malování 

Ke smyslovým hrám můžete využít i připravené sady:

- Ze Mirror Images je naučná sada pro děti od 3 let. Zrcadlové obrázky děti naučí hrát si s odrazem. Dítě umístí obrázek pod zrcadlo a otáčí jím, dokud v zrcadle nenajde obrázek z kartičky. 

- Zvukové dřevěné kostky od značky Vilac jsou vhodné pro děti od 18 měsíců. Slyšeli jste někdy v lese zvířátka dělat „čik, čik“? Sluníčko klapající „klok, klok“? Každá dřevěná kostka vydává jiný zvuk, aby probouzela zvídavost nejmenších dětí.

- Dřevěné hmatové pexeso od značky Janod je smyslová rozpoznávací hra je vhodná pro děti od 3 do 6 let. Malé dětičky si mohou karty s obrázky položit před sebe a správný tvar položit na správné místo na kartičce.   

- Djeco veselá paměťová hra pexeso Memo Meuh v provedení se zvuky pro děti od 3 let. Po zmáčknutí žluté květinky se ozve zvuk, kdo uhodne a najde jako první i příslušné vyobrazení zvířátka na kartičce?

- Originální zvukové pexeso Memo sono značky Djeco, u kterého děti hledají stejná zvířátka podle zvuku. Zvuková paměťová hra pro 2 až 4 hráče od 3 let. Hra má jednoduchá a snadno pochopitelná pravidla. Cílem hry je nasbírat co nejvíce kostek se zvířátky.  

- Zábavná vzdělávací hra Tactil Bzzz od značky Djeco pro děti od 3 let na přiřazování a rozpoznávání tvarů. Chcete-li vyhrát, musíte pomocí konečků prstů najít grafické dvojice a získat co nejvíce žetonů hmyzu. 

 DJECO Smyslová hra Zrcadlová imaginace Obrazy 
Djeco Pexeso se zvuky 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.