Zpět na úvodní stránku blogu

Připravujeme se s dětmi na školu

Pravidelné chození do školky a později do školy je změna pro celou rodinu a je užitečné děti na tuto změnu připravit. Čeká je mnoho nového: nové prostředí, noví kamarádi, nové zkušenosti. A je důležité, aby se děti této změny nebály, ale naopak se na ni těšily. 

Ve školce se děti naučí spoustu nových dovedností, které jim později usnadní nástup do školy. Během předškolní výuky se seznamují s písmenky, abecedou, psaním a trénují svoji pozornost a soustředěnost. 

A co by mělo vaše dítě umět před nástupem do školy? Hodit se mu bude alespoň základní orientace v barvách a tvarech, počítání do 10, porovnávání, prostorová orientace, zapamatování krátké básničky, schopnost soustředit se a udržet pozornost. Základní sebeobsluha by měla pro dítě předškolního věku být samozřejmostí, to znamená umět si dojít si na záchod, umýt si ruce, obout se a obléknout se, zavázat si tkaničku, zacházet s příbory a umět zvládnout odloučení od rodičů. Prospěšné bude pro dítě i osvojení základních motorických dovedností a znalost svého jména, věku, jména rodičů, adresy bydliště.

Článek: Připravujeme se s dětmi na školu

Výhoda mladších dětí je, že vědí od starších sourozenců, co mohou od školní docházky očekávat. Ale i jedináčci se nemusí školy bát. Oblíbené jsou dny otevřených dveří v budoucí škole, kde děti uvidí prostředí, do kterého pak budou docházet. Důležitým kritériem při správném výběru školy je i jejich pohled na věc, zda se jim v jejich budoucí škole líbí nebo ne. Některé školy také organizují předškolní kurzy nebo návštěvy prvních tříd. 

Na školu se doma s dětmi můžete připravovat hravou a zábavnou formou. Nenuťte je naučit se všechny písmenka, přečíst větu nebo spočítat jednoduchý příklad. Spíš nechat aktivitu na dítěti a podchytit, co ho zajímá a to u něj rozvíjet. Některé děti rády při hraní počítají, jiné zajímá, co to je za písmenko, další vám vyjmenuje mláďata všech domácích zvířat nebo bude vědět, co patří do zeleniny či ovoce. Každé dítě je jiné, jinak se vyvíjí a psaní, čtení i počítání se naučí v první třídě. Pak samozřejmě když mu něco z učiva nepůjde, můžete podpořit výuku domácím procvičováním, ale na to má dost času až ve škole. Nesnažte se dítě nějak systematicky a cíleně vzdělávat, třeba odpoledne když přijde ze školky. Předškolní vzdělávání je součástí školkového programu a to dětem bohatě stačí. Spíše si odpoledne s dětmi hrajte, smějte se, povídejte si, čtěte si a nenásilnou zábavnou formou tak můžete pracovat na rozvoji jeho dovedností. 

Betexa Začínáme vystřihovat Zahrada 
Betexa Začínáme vystřihovat Na louce 
Svojtka Jednou nohou ve školce Stříhání a lepení 4+ 
Svojtka Obkresli si Čísla 

Těšení na chození do školy podpořte i školními potřebami, které můžete s dítětem společně nakupovat. Nechte ho si vybrat školní aktovku, která se mu líbí, k tomu nějaký hezký penál a uvidíte, že zájem o školu vzroste. 

Soustřeďte se také na naučení nějakého denního režimu. Ať má dítě dostatek spánku, aby bylo na učení odpočaté a soustředěné. Už ve školce zaveďte nějaké pravidelné rituály ráno před odchodem do školky (hygiena, oblékání, snídaně), čímž dítě získá jistotu v opakující se rutině a vy budete vědět, že na vše je dost času a ráno neproběhne ve stresu. I když nacvičit můžeme všechno, ale my matky víme, že s dětmi je každý den překvapení. 

Pokud máte doma opravdu zvídané předškolní děti, můžete jim pořídit různé pracovní a samolepkové sešity, ve kterým si mohou postupně procvičovat základy počítání, učit se písmenka nebo trénovat ruku na psaní. Můžete také dětem pořídit knížku, o tom co je ve škole čeká. Předškolní dítě už je schopné poslouchat krátké příběhy o dětech, kteří jsou v první třídě. Děti se pak s nimi mohou ztotožnit a uvědomit si, že to zvládnout stejně dobře jako hrdina jejich knížky. 

Jiri Models Kniha aktivit pro předškoláky 123 
Jiri Models Samolepkový sešit 123 
Jiri Models Kniha aktivit pro předškoláky ABC 
Jiri Models Stíratelné kartičky pro (před)školáky Čísla 
Jiri Models Stíratelné kartičky pro (před)školáky Písmena 
MIDEER Učící stírací karty 123 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.