Zpět na úvodní stránku blogu

Kreativní tvoření pro nejmenší

Koukáte na své dítě a říkáte si, kdy bude ten správný čas začít s ním kreativně něco tvořit? Hlavou se vám honí: vždyť ještě nemá dost trpělivosti, neumí držet správně tužku, nenakreslí postavu. Přijde vám, že vaše dítě nemá v sobě kreativního ducha? Třeba se mýlíte. Většina dětí je schopná s kreativní tvorbou začít mezi prvním a druhým rokem. Každé dítě je jiné, každé u tvoření vydrží jinou dobu, budou ho bavit jiné věci. Důležitá je hlavně z vaší strany dostatečná motivace dítěte, trpělivost a tolerance k nepořádku, který při tvoření vznikne. Rozvoj dětské fantazie a kreativity můžete podpořit zakoupením správných a bezpečných pomůcek na výtvarné a tvořivé aktivity. Dnes existuje na internetu spoustu pracovních listů a návodů na různé malování, skládání papíru, modelování, vystřihování nebo tvoření. 

Tvoření má pro dítě mnoho benefitů. Děti si při této aktivitě rozvíjejí svoji fantazii, manuální zručnost, jemnou motoriku, přesnost, koordinaci pohybů, trénují trpělivost, pozornost, soustředění. Proto si začněte s dětmi kreativně hrát co nejdříve. Děti pak budou mít radost ze svých vlastních výtvorů, ze kterých jim můžete v pokojíčku udělat nástěnku a oni se tak se svoji tvorbou mohou pochlubit tatínkovi, prarodičům či kamarádům. 

Kreativní tvoření nejmenších 

Razítkování a modelování

Razítkování je velmi oblíbená a jednoduchá metoda tvoření pro nejmenší děti. Výhodou je, že děti mají výsledek hotový během pár minut. Narazítkované obrázky si mohou děti pak ještě vybarvit, vystříhat, nalepit. 

Pro nejmenší děti doporučujeme razítka Stampo BABY vhodné od 18 měsíců. Jedná se o gumová razítka na pěnové hmotě, která jsou ergonomicky tvarovaná a vhodná pro malou dětskou ručičku. Součástí balení je velká razítkovací poduška, barva je jednoduše omyvatelná a zdravotně nezávadná. Větší děti si mohou vybrat z různých motivů dřevěných razítek od značky Jiri Models nebo pěnových razítek od Aladine

Druhou velice jednoduchou kreativní činností je modelování, které podporuje hlavně rozvoj jemné motoriku. Děti si při mačkání modelíny procvičují prstíky. Modelovací hmoty z naší nabídky mají syté barvy, jsou lehké, netoxické a dobře se s nimi modeluje. Nejmenší děti mohou vytvářet různé placky, hady, kuličky, starší děti vám mohou vymodelovat různé jídlo, postavičky, zvířátka nebo použít i vykrajovátka a různé doplňky, které se s modelínou prodávají. 

Aladine Dětská razítka pro nejmenší Stampo BABY 
Aladine Dětská razítka pro nejmenší Stampo BABY 
Aladine Dětská razítka pro nejmenší Stampo BABY 

Kreslení a malování 

Děti svůj kreativní vývoj začínají zpravidla malováním a kreslením. Potřebují k tomu jen papír a správně zvolené tužky, pastelky nebo fixy. Doporučujeme v tomto případě ergonomický trojúhelníkový tvar pro snadný úchop. Nejmenší děti mohou začít se speciálně tvarovanými voskovkami nebo prstovými barvami. Starší děti určitě rády vyzkouší i vodové barvy, tempery nebo foukací fixy. 

Pokud nechtějí děti kreslit své obrázky, můžete jim nabídnout omalovánky, různé pracovní zábavné sešity nebo vodové omalovánky, které mohou použít opakovaně, stačí jim jen štětec a voda. 

Djeco Kytičkové voskovky pro nejmenší 
Djeco Prstové barvy s aplikátorem 
Djeco Malířské štětce pro nejmenší 

Vystřihování

Bojíte se svěřit svému malému dítěti nůžky do ruky? Pokud ale vyberete ty správné, není se čeho bát. Existují nůžky pro nejmenší děti, které jsou zaoblené a snadno se otevírají. Děti mohou začít stříháním dlouhých kusů papíru na malé kousky, čímž si osvojí správnou techniku stříhání. Určitě ze začátku doporučujeme dohled dospělého. Zkušenější děti pak mohou pracovat s různými kreativními sešity, kde většinou něco vystřihnou, vybarví a nalepí. Stříhání rozvíjí jemnou motoriku a koordinaci, děti ho využijí ve školce i ve škole.

Jiri Models Vystřihovánky zvířata 
Djeco Výtvarná sada Kadeřnictví 
Mideer Nůžky s kulatou špičkou 

Provlékání

Provlékání a prošívání je ideální pomocník pro trénink jemné motoriky a "špetkového" úchopu. Dítě může začít navlékacími hračkami, kdy různé dřevěné tvary navléká na šňůrku. Později může navlékat i velké dřevěné korále nebo ve vyšším věku i různé malé korálky. Navlékání tvarů nebo korálků na provázky rozvíjí motorické dovednosti, koordinaci oko-ruka, trpělivost, soustředěnost. Děti se mohou touto kreativní činností učit tvary, barvy i velikosti. 

Oblíbenou motorickou hračkou jsou i prošívací obrázky. Děti mají k dispozici dřevěné či kartonové karty s dírkami, kterými musí provléct přibalené šňůrky, tak aby správně vyšily obrázek. Špetkový úchop si děti mohou trénovat i u mozaikových obrázků. V naší nabídce najdete různé kreativní mozaikové sady, ve kterých děti najdou obrázky, na které dle návodu nalepují malá lepítka. 

Djeco Prošívací zvířátka z jungle 
DJECO Počítání s provlékáním 
Little Dutch Šněrovací karty Květiny a motýli 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.