Zpět na úvodní stránku blogu

Proč si mají děti psát deníček?

Okamžiky štěstí, starostí, smutku, smíchu a vzrušujících zážitků – to vše utváří náš každodenní život i život našich dětí. Pro utřídění pocitů a myšlenek je velmi užitečná věc psaní deníčku. Bývá to výsada hlavně starších holčiček, ale i svého chlapce můžete k psaní deníku vést. V naší nabídce najdete zápisníky se zajímavými designy pro kluky i holky.

Psaní dětského deníčku  

Jaké výhody může mít pravidelné zapisování myšlenek do dětských deníčků:

  • Děti si vyčistí mysl. Psaním pojmenují svoje myšlenky i pocity. Díky tomu uleví své hlavě a lépe se s určitými věcmi vyrovnají.
  • Často musí přemýšlet o tom, co vlastně chtějí říct a jak to mají správně vyjádřit. Tím rozvíjejí řečnické schopnosti, slovní zásobu a schopnost správně myšlenky formulovat.
  • Mohou být při psaní deníčku kreativní. Zápisníky často obsahují vlastnoručně nakreslené ilustrace, přiložené fotky, psaníčka nebo třeba sušené květy, jako vzpomínky na krásně prožité chvíle. Zápisy v deníčcích mohou být dozdobeny samolepkami a propisoty. 
  • Zapisování do deníčku může děti motivovat k určité pravidelnosti. Buď si svoje myšlenky zapisují každý den, jednou týdně anebo jednou měsíčně, záleží jen na nich. 
  • Starší děti si do deníčků mohou zapsat i nějaké nápady, které chtějí realizovat, cíle, kterých chtějí dosáhnout nebo vize, jak se chtějí chovat a kam jejich život má směřovat. Zapisování věcí jim pomůže vizualizovat nápady a dosáhnout cílů rychleji. 
  • Naučí se oceňovat malé okamžiky: Čemu jsem se dnes zasmál? Na co jsem hrdý? Ve které chvíli jsem se cítil šťastný?
  • Děti se díky deníčku naučí vyjadřovat svoje pocity. Vztah rodiče a dítěte bývá často složitý, hlavně v období puberty. A ten, kdo se svými pocity zabývá a třeba se je snaží napsat do deníčku, bude umět i svoje pocity říci nahlas, což může vést k většímu vzájemnému porozumění.
  • Technologie nás obklopují ze všech stran a je hezké, když děti místo koukání do mobilního telefonu nebo počítače, budou sehnuté nad deníčkem a budou svoje myšlenky zapisovat na papír. Deníček si děti mohou psát kdykoliv, a to doma, na cestách, na dovolené, na táboře. Nemusí být závislí na internetu.
  • Zapisováním svých zážitků do deníčku děti znovu prožívají danou situaci a mohou si uvědomit, co na tom bylo zajímavé, čeho se bály, co se jim líbilo. Na papír zachytí to, co video ani fotka nepřenese a to myšlenky, pocity, emoce, svoje sny, vzpomínky, nápady, inspiraci.
  • Děti se psaním deníčku samy poznávají, je to určitá forma sebereflexe, seberozvoje, snaží se vyznat samy v sobě. 
DJECO Tajný deník se zámkem Marie 

Deníčky nejsou jen záležitostí dětí, ale svoje myšlenky a pocity si rádi zaznamenávají i dospělí. Často jsme v situacích, kdy se potřebujeme z věcí "vypsat". Deník nám může pomoci ve chvílích, kdy zápisky píšeme, ale i později, když si je čteme. Žijeme v rychlé době, kdy se kolem nás každý den něco nového děje a valí se na nás ze všech stran nové a nové informace. A mezitím jsou krásné chvíle, které je nutné si uchovat navždy. Do deníčku můžete popsat, jak jste se v té chvíli cítili, co jste prožívali, jaké bylo počasí, jaké jste potkali přátele a spoustu dalších střípků ze života. A pak když přijdou "horší časy", je příjemná možnost si tyto chvíle připomenout, protože je máte zaznamenané navždy ve svých deníčcích.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.