Zpět na úvodní stránku blogu

Kreativní hraní

Kreativní hra nemusí být jen tvoření plné barev, třpytek, vyškrabování, modelíny a stříhání. S vaším drobečkem můžete být kreativní hudbou, hraním, herectvím, zpěvem nebo tancem. Taková hra poskytuje spoustu dovedností, které rozvíjejí vaše děti. Abyste si užili kreativní hru s dětmi, nepotřebujete mnoho pomůcek, bláto, voda, písek, stíny a příroda mohou být perfektní pro kreativní hru.

Janod Pastelky na kreslení ve vaně 

Většina dětí miluje malování a vybarvování. Nebojte se vyrazit na zahradu, která je plná příležitostí ke kreativní hře. Nechte své ratolesti natřít plot nebo terasu vodou, až uschne, mohou začít znovu. Zahrada je také ideálním místem pro použití kříd, které pak mohou děti smýt vodou nebo počkat na déšť. Na terasu, kde neprší, můžete dětem dát dřevěný stojan s tabulí na kreslení. Oblíbenou kreativní činností je malování na kameny, ke které můžete využít kreativní sadu malované kameny od značky Janod, která obsahuje 7 oblázků na zdobení barvou a obtisky. Využít můžete ale jakékoliv malé kamínky na zahradě a pomalovat je vodovkami nebo temperami, které máme každý doma.

Malování umožňuje dětem prozkoumávat textury, barvy a tvary. Jejich výtvor nemusí být vždy promyšlený, důležitá je pro ně svoboda tvorby. Na výsledku nezáleží tolik jako na tom, že si tvorbu užijí. Malování umožní vašim nejmenším vyjádřit pocity, nálady a myšlenky.

New Classic Toy Dřevěná tabule 

Tvořivost s malými dětmi nemusí zahrnovat jen fyzickou hru či manuální aktivitu. Vyprávění příběhů je skvělý způsob, jak rozproudit dětskou představivost, fantazii a rozvíjet kreativitu. Věnujte čas vymýšlení příběhů se svými dětmi, nechte je samotné tvořit příběh a uvidíte, kam je vyprávění zavede. Ideální doba na vymýšlení příběhů je před spaním. K tomu můžete využít svítilny a promítací baterky. Děti budou pomocí obrázků navedeny na téma příběhu. Vyprávět si můžete na procházce, při cestě autem, při čekání u doktora, při pobytu na pláži. Vždy se naskytne nějaká situace, kterou lze takto kreativně využít.

Pokud umožníte malým dětem prozkoumávání řeči, zlepší se jejich jazykový rozvoj, slovní zásoba a koncentrace. Je to také fantastický způsob, jak vám malé děti sdělí, co je trápí nebo o čem přemýšlejí. Na vymýšlení příběhů mohou děti navést i obrázkové knížky a dětská kreativní hra s figurkami, panenkami, autíčky, kostkami. Děti si rády hrají a vymýšlejí svoje vlastní scény. Vyprávění můžete ozvláštnit loutkami, maňásky nebo kostýmy.

Mideer Svítilna a promítačka s 12 pohádkami 
Mideer Svítilna a promítačka s 12 pohádkami 

Dalším úžasným vyjádřením může být tanec. Pusťte hudbu a uspořádejte taneční párty. Většinu malých dětí nebude muset moc přesvědčovat, aby začaly tančit. Zatímco poskakují, rozvíjejí hrubou motoriku a koordinaci ruka-oko. Tanec má také nespočet fyzických výhod, poznávání pohybu, uvědomování si těla, rovnováhy a koordinace, tanec vyplavuje příjemné pocity a navazuje pozitivní náladu.

Tanec je doprovázen vždy hudbou. Pokus o zpívání písně zlepší u dětí řeč, zapamatování textu a snaha si vybavit další řádek písně pomůže rozvíjet kognitivní funkce mozku. Hudbu lze také použít k prozkoumání emocí, dítě zkoumá jak ho jednotlivé melodie ovlivňují. Ukolébavky nás unavují a uvolňují, rychlejší popové písně nás povzbuzují k tanci. Děti přemýšlejí, jak se tělo pohybuje při různých zvukách, například pomalé a jemné pohyby u klidných písní nebo tleskání a skákání u svižnějších.

Little Dutch Knížka do vody Zátoka námořníků 

Herectví dává malým dětem šanci stát se součástí pohádky nebo nějakého příběhu. Když děti hrají různé postavy, snaží se jim porozumět, vžít se do jejich pocitů a tím rozvíjet empatii a kreativitu. Herectví a hraní rolí můžete podpořit poskytnutím rekvizit a kostýmů. Oblečení rodičů a různé kousky, které děti doma najdou, dělají zázraky. Kupte si nebo vyrobte nějaké loutky a uspořádejte odpolední představení pro celou rodinu, kde budete hrát oblíbené příběhy a pohádky z knížek nebo situace z běžného života. Děti si mohou vymyslet i vlastní hudbu a použít hudební nástroje, starý hrnec s vařečkou, pokličky nebo cokoliv, co vydává nějaký zvuk. Včasný úvod do tvorby zvuku a rytmu je skvělý způsob, jak podpořit kreativitu. 

Betexa Loutkové divadlo 
Betexa Loutkové divadlo 
Betexa Loutkové divadlo 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.