Zpět na úvodní stránku blogu

Kreativní venkovní hry

Jaro a léto jsou už za dveřmi a naše dny budou plné sluníčka a tepla, což vybízí k procházkám a příjemně stráveným chvílím na zahradě, na hřišti, v parku nebo jen tak venku. Čas strávený s dětmi za příjemného počasí venku utíká i nám rodičům nějak rychleji než mezi čtyřmi stěnami doma. Vždyť příroda a pobyt venku nabízí nepřeberné možnosti hraní a trávení volného času. Každý známe ze svého dětství hru na schovávanou, na honěnou, různé míčové hry nebo jízdu na kole. Zkuste však zapojit vaši i dětskou představivost a určitě vymyslíte spoustu nevšedních her, při kterých si užijete spoustu společné zábavy a zároveň podpoříte správný rozvoj dětí.

Uvedeme Vám pár nápadů na kreativní venkovní zábavu, která bavila naše děti. Začít můžete procházkou s dětmi v přírodě, při které si vyplníte pracovní list s hledáním přírodních pokladů.  

New Classic Toys Dřevěné korálky 

Kreslení

Kreslení křídou na chodník milují všechny děti. Mohou kreslit obrázky dle své fantazie nebo jim můžete říkat, co mají nakreslit. Chodníky a silnice jim nabízejí obrovský prostor pro jejich kreativní tvorbu. Dcera nám pořád kreslila nějaké překážkové dráhy, které jsme pak s radostí plnili.

Křídou se dají pomalovat i různé kamínky. Kameny nemusí být šedé a smutné. Děti jim svoji kresbou mohou vtisknou punc originality. Stačí nasbírat velké a hladké kameny, připravit křídy, tempery nebo akrylové barvy a začít malovat. Čistý kámen krásně podnítí dětskou fantazii. Kamínky si pak můžou děti vystavit na zahradě a zapojit je do nějaké jiné kreativní hry.

U nás bylo oblíbené i kreslení květináčů. Máte rádi květiny a vaše dítě vám často pomáhá je zalévat nebo se o rostliny starat? Zkuste s nimi vytvořit jejich vlastní květináče. Na tuto činnost jsou nejlepší klasické hliněné květníky, na které se dětem bude dobře kreslit. A pak do květináče dítě zasadí kytičku, kterou si vybere a bude se o ni samo starat. 

Křídou na zem mohou děti nakreslit i panáka, kterého si pak společně zahrajete. Stačí jen malý kamínek na házení. Skákání panáka je oblíbená venkovní pohybová hra, při které si děti rozvíjejí motoriku a přesnost hodu.

New Classic Toys Dřevěné korálky 

Čtení z mraků

Naše oblíbená zklidňující hra, která rozvíjí dětskou fantazii a představivost. Hru můžete hrát kdekoliv, na zahradě nebo u vody, stačí jen aby po nebi pluly mráčky. My jsme měli oblíbené místo na naší zahradě na trampolíně, kde jsme si s dětmi lehli, drželi se za ruce a pojmenovávali jednotlivé mráčky, co nebo koho nám připomínají. Tvary mraků jsou natolik originální, že asociace a příběhy na sebe nenechají dlouho čekat. Je krásné naslouchat myšlenkovým pochodům vaši dětí. Určitě vás překvapí svojí fantazií, která nám dospělým už často chybí. S dětmi si můžete o všem co vidí povídat a tím rozvíjet jejich slovní zásobu a schopnost se vyjadřovat. A největším bonusem pro nás rodiče je příjemné strávený čas s našimi dětmi. Stačí jen ležet, zhluboka dýchat a dívat se na oblohu.

Hledání pokladů

Bez hledání nějakého pokladu se neobešla ani jedna oslava narozenin našich dětí. Pokud máte čas na dostatek přípravy, můžete dětem nakreslit mapu, kam mají jít, kde jsou jaké úkoly a kde na ně čeká poklad. Nebo jednoduší varianta je vyznačit cestu fáborky. Důležité jsou vždy úkoly přizpůsobené věku hráčů. 

Stavění lesních domečků

Každá naše návštěva lesa byla vždy spojena se stavěním domečků. Děti měly vždy rády, když jsme se v lese někde zastavili a oni mohli sbírat šišky, žaludy, větvičky, jehličí, kamínky, kusy mechu, kůru a ze všech těchto pokladů stavět domečky pro malá lesní stvoření. Vydlabané místo u kořenů stromů poslouží jako skvělá základna. Pokaždé měly radost, když kolem lezl mraveneček a ony si představovaly, jak se nastěhuje do jejich domečku. Někdy jsme dětem se stavěním pomáhali, jindy se na ně dívali a měli radost z jejich kontaktu s přírodou. 

Naše děti také rády stavěly vatry z klacíků. Našly větvičky různých velikostí  a ty pak stavěli na sebe do tvaru věže. Pak jsme věž dozdobili  listy, květinami a šiškami. Když děti nasbírají velkou zásobu šišek, můžou se s nimi pak strefovat do dálky na kmen stromu, házet co nejvýš k nebi nebo házet co nejblíže k čáře, kterou nakreslíte klacíkem na zemi. 

Pobyt v přírodě je skvělý na dobití baterek pro unavené rodiče a zároveň je to skvělé "hřiště" pro vaše děti. 

New Classic Toys Dřevěné korálky 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.