Zpět na úvodní stránku blogu

7 nápadů na kreativní tvoření s dětmi

Výtvarné tvoření

Zabavte své děti u výtvarných činností a věřte, že u nich v klidu vydrží klidně i celý den. Vyberte si aktivitu, kterou byste chtěli společně dělat nebo se zeptejte svých dětí, co přesně si chtějí vyrobit. Může to být výzdoba dětského pokoje, dárek pro kamarády nebo pro členy rodiny. Výtvarným tvořením podpoříte fantazii a kreativní myšlení svého dítěte.

 
 

Lisování květin

Lisování květin je ideální činnost, kterou můžete spojit s procházkami a sběrem květin, bylin nebo třeba listů. Pořiďte svým dětem lis na květiny a nechte je těšit se na výsledek. Výhodou této aktivity je také to, že se skládá z několika na sebe navazujících činností, takže děti zabaví na opravdu dlouhou dobu. Naučte své děti poznávat přírodu a svět kolem sebe. Lisování květin a listů se může hodit i při tvorbě školního herbáře.

 
 

Domácí karneval

Uspořádejte pro své děti domácí karneval. V ideálním případě nechte své potomky, aby si pozvaly kamarády. Společně si pak mohou vytvořit karnevalové masky, případně vyzkoušet malování na obličej nebo si pořídit masky už hotové. Na karnevalu nesmí chybět samozřejmě ani občerstvení, hudba a tanec.

 
 

Tvorba deníku

Pokud máte doma dítě, které nerado píše a psaní ve škole je pro něj nepříjemnou povinností, zkuste jej motivovat k tomu, aby tento názor změnilo. Pořiďte mu plyšový deník nebo památník a nechte jej, ať si ho vyzdobí a zapisuje si třeba zážitky z výletů nebo vtipné hlášky z oblíbených pohádek.

 
 

Razítkování

Mezi další kreativní činnosti patří například razítkování. Možná si ještě vzpomenete na svá dětská léta, kdy jste razítkovali už v mateřské škole. Dovolte svým dětem, aby razítky vyzdobily sešity nebo například dárky pro kamarády a pro blízké.

 
 

Modelování

Fantazii svých dětí podpoříte i modelováním. Znáte snad dítě, které by nemilovalo plastelínu nebo jinou modelovací hmotu? Ještě než se pustíte do tvoření, vyberte si ideálně místo u stolu, dejte pozor na plastelínu v koberci, ale věřte, že si užijete spoustu legrace, a to i v dospělém věku.

 
 

Tvoření záložek do knihy

Jednoduchou tvůrčí činností může být také tvorba záložek do knížek. Nechte se inspirovat hezky zpracovaným článkem "NÁVODY K VYTVOŘENÍ ORIGINÁLNÍ ZÁLOŽKY DO KNIHY", ve kterém najdete několik návodů, jak si doma s dětmi vyrobit záložku do jejich oblíbené knížky. Děti budou mít radost z vlastnoručně vyrobeného díla a třeba je to motivuje k častějšímu čtení. DIY záložku mohou také darovat pro radost svým kamarádům. Kterou záložku zkusíte vytvořit? Motýlkovou, čajový šálek, žraločí ploutev, střapečkovou nebo záložku s lisovanými kytičkami? Určitě vás některý z návodů zaujme a strávíte s dětmi hezké chvíle při tvoření. 

 
 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.