Zpět na úvodní stránku blogu

Interaktivní knížky

Udržet pozornost malých dětí je někdy trošku složité, ale my věříme, že interaktivní knížky upoutají pozornost vašich dětí a přinesou jim smysluplně strávený čas nad knížkou. Děti v dnešní době už málo čtou knihy a proto je prospěšné jim knihy nabízet už od útlého věku. Vybereme pro vás pár tipů, které knížky by se mohli líbit vašim nejmenším. Interaktivní knížky vždy kromě čtení nabízejí něco navíc, aby si získaly pozornost dětí a postupně se u nich mohl budovat vztah ke knihám a láska ke čtení. Interaktivní knížky u dětí rozvíjejí smyslové vnímání, kreativitu, fantazii, jemnou motoriku, jazykové schopnosti, slovní zásobu i cit pro umění. 

TInteraktivním látkové knížky

Látkové knížky

Interaktivní látkové knížky jsou určeny pro úplně nejmenší děti, které se teprve seznamují s okolním světem. Jsou vhodné do kočárků, ohrádek, postýlek. Jsou měkké, miminko si s nimi neublíží a jsou vyrobeny z bezpečných materiálů. Mohou být plné jasných barev nebo naopak černobílé, kontrastní, což u nejmenších dětí dokonale podporuje vývoj zraku. Látkové knížky jsou doplněny interaktivními prvky, aby co nejvíce upoutali pozornost, jako je šustění, otvírací okénka, zavěšené hračky, chrastítka, zrcátka. 

Little Dutch Textilní knížka s aktivitami Farma 
Little Dutch Plyšová knížka Námořnický záliv 
Little Dutch Textilní knížka s aktivitami králíček Miffy Fluffy pink 

Knížky do vany

Knížky do vany zpříjemní chvíle koupání našich nejmenších. Každodenní koupací rituál se promění v dobrodružství s hezkou koupací knížkou. U některých leporel do vany se po namočení vybarví obrázky na jejich gumových stránkách, po zaschnutí barvy opět zmizí.

Little Dutch Knížka do vody Zátoka námořníků 
Little Dutch Knížka do vody HUSA 

Leporela s hmatovými a pohyblivými prvky

První knížky, které si děti aktivně prohlížejí, jsou obrázková leporela. Tyto knížky jsou vyrobené z tvrdého kartonu, mohou být doplněny pohyblivými prvky či hmatovými prvky. Pohyblivé části dělají knížku pro děti zajímavější a jsou založena na principu otáčení, otvírání, táhnutí, posouvání nebo tlačení.

U těchto knížek jde hlavně o rozvoj hmatu a jemné motoriky. Děti si s těmito leporely procvičují prstíky, když mají například posunout obrázek správným směrem, trefit se prstíkem na správné místo, pohladit neobvyklý povrch nebo texturu. 

Interaktivní leporela s pohyblivými a hmatovými prvky jsou určeny hlavně pro batolata a děti do 3 let.

Svojtka Leporelo s okénky Objevujeme les 
Svojtka MiniPEDIE Dobrý den, paní doktorko! 
Svojtka Leporelo Jak to žije na stavbě 

Zvukové knížky a knížky se světélky

Velice oblíbené jsou u dětí zvukové knížky, které díky zvukům oživují napsaný příběh. Knížky mohou vydávat zvuky slov, citoslovcí, ruchů nebo hudby. Interaktivní zvukové knížky jsou napsané na různá témata jako zvířata, farma, svět, dinosauři, auta, pro každé dítě z naší nabídky vyberete dle jeho zájmů. Pomocí interaktivních zvukových knížek můžete s dětmi trénovat první slova, anglická slovíčka, zvuky zvířat nebo zvuky dopravních prostředků. Zvukové knížky také mohou vyprávět pohádky o Popelce, o Červené Karkulce, Louskáčka nebo vám zahrát Mozarta. 

Zvuk se v nich zpravidla spouští stisknutím zvukového tlačítka nebo dotknutím se stránky na správném místě, což vyžaduje i zapojení hmatu, zraku a pozornosti dítěte. 

Knihy se světélky nejsou tak obvyklé, ale o to jsou zajímavější. Stisknutí tlačítka se na stránce rozzáří světélka, které doplňují atmosféru celého příběhu. Často tyto knihy vyprávějí o noci, co se ve světe a přírodě odehrává, když my spíme. Z naší nabídky jsou oblíbené knihy "Posviť na to", u kterých stačí každou stránku zespodu prosvítit baterkou. Tyto knihy jsou ideální na čtení pod peřinou.

Svojtka Zvuková kniha Moje první slova 
Svojtka Zvuková kniha s pohádkou Popelka 
Svojtka Najdi mě Úžasná zvířata 

Zábavné sešity

K "učení hrou" nám rodičům mohou pomoci pracovní a zábavné sešity pro děti. Jsou plné zábavných úkolů, omalovánek, spojovaček, bludišť, hádanek nebo samolepek. Děti se s nimi mohou učit základní tvary a barvy, základy počítání a psaní, procvičí ruku při obtahování a kreslení. Pracovní sešity rozvíjejí vědomosti dětí, zručnost a kreativitu. Jsou ideální na zabavení dětí při cestování, na dovolené nebo za deštivého počasí.

V samolepkových knížkách mohou děti vytvářej svůj svět a svoje příběhy. V nabídce jsou samolepkové sešity pro holky i kluky s motivy aut, letadel, traktorů, jednorožců, farmy, ročních období. Děti si nalepováním samolepek trénují jemnou motoriku, rozvíjejí fantazii a představivost.

Interaktivní knihy plné aktivit a samolepek zapojují dítě přímo do aktivního tvoření či plnění úkolů. Jsou většinou určené předškolním dětem a pomáhají jim všestranně rozvíjet jejich dovednosti před nástupem do 1. třídy. 

Svojtka Velké samolepky pro malé ruce Čísla 
Svojtka Umím lepit Dopravní prostředky 
Svojtka Výzvy a úkoly Zábavné hry 

Každá kniha, kterou dítě bude držet v ruce, mu přinese nějaký benefit pro rozvoj jeho dovedností a schopností. Každé dítě je jedinečné a pro každé z nich se najde ta pravá dětská knížka, která ho zaujme a podpoří ho na cestě za sebevzděláním.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.