Zpět na úvodní stránku blogu

Různé varianty her s pexesem

Jedna z nejoblíbenějším her pro malé děti je paměťová stolní hra pexeso, která se určitě najde v každé domácnosti. Hraním pexesa si děti trénují paměť, koncentraci a jemnou motoriku. Na trhu se prodávají pexesa dřevěná, kartonová i papírová s různými motivy. Někdo bude milovat pexeso s Frozen nebo Cars, jiné děti zase potěší pexeso se zvířátky.

Za nás doporučujeme kvalitní pexesa francouzské značky Djeco s různými motivy zvířátek. Silné kartonové kartičky jsou pro děti snadno uchopitelné a jsou baleny v hezké kartonové krabičce s provázkem pro snadné přenášení. 

Djeco Dřevěné pexeso zvířátka

Pexeso kartičky mohou poskytnout i jiné možnosti zábavy. Můžete vyzkoušet námi ověřené:

1. Jednodušší varianta pexesa pro nejmenší

Pexeso kartičky rozložíme na stůl obrázky nahoru a děti hledají kartičky se stejnou barvou pozadí nebo stejným obrázkem. Trénují si u hledání správných kartiček postřeh, učí se porovnávat a mohou se učit barvy nebo názvy zvířat. 

Pro nejmenší děti doporučujeme nachystat nejprve méně dvojic a postupně, jak se bude dítě v hledání zlepšovat, tak přidávat kartičky.

S nejmenšími dětmi můžete zkusit hrát i jednodušší pexeso. Vybereme jen několik málo dvojic a jednu kartičku z dvojice necháme otočenou obrázkem nahoru. Děti pak mají za úkol najít druhý obrázek z dvojice mezi kartičkami otočenými lícem dolů.

2. Hledej ztracený obrázek

Podle věku dítěte vybereme určitý počet kartiček, otočíme je obrázkem vzhůru, necháme dítě obrázky prohlédnout, pak se dítě otočí a my jeden obrázek schováme. Cílem hry je, aby si dítě vybavilo obrázek, který chybí.

3. Na co myslím

Rodič si vybere jednu pexeso kartičku z krabičky, podívá se na ni, ale nikomu ji neukáže. A dítě se snaží uzavřenými otázkami uhodnout, co je na obrázku. Role si mohou hráči také prohodit, že rodič hádá a dítě si "myslí".

Tato hra je u nás velice oblíbená. Hrajeme ji rádi na cestách, kde si musíme na co "myslíme" vymýšlet. Je určena spíše pro starší děti, které už mají logické uvažování, umí pokládat otázky či správně vyhodnocovat odpovědi. Ale hra se dá přizpůsobit i menším dětem, kdy jim pomáháme různými nápovědami.

Můžete také nechat i rozložené kartičky na stole (kde bude jen pár obrázků), děti budou na obrázky koukat a pár otázkami se určitě dopátrají správného výsledku.

4. Najdi co nejrychleji

Pexeso kartičky necháme ležet obrázky nahoru a rodič řekne, jaké obrázky má dítě co nejrychleji najít. Starším dětem to můžeme ztížit tím, že jim řekneme jen nějaký znak, který má třeba více kartiček společný např. barvu, ocas, co létá, domácí zvířata, prostě co vás napadne. 

5. Povídej

Vyberte nebo nechte dítě vybrat pár obrázků na pexeso kartičkách a dítě může zkusit vymyslet příběh, kde budou obrázky z kartiček hlavními či vedlejšími hrdiny. Vymýšlení vlastních příběhů a zápletek rozvíjí dětskou fantazii, představivost, slovní zásobu a interakci s rodiči. Dětské vyprávění bývá často humorné a není nic hezčího než společně strávené chvíle plné smíchu.

Pro starší děti může být jiná varianta: děti budou z krabičky postupně vytahovat obrázek za obrázkem a na základě toho tvořit příběh. Uvidíte, jak další vytažená kartička dokáže způsobit nečekaný zvrat v příběhu.

6. Nakresli

Obrázky na pexeso kartičkách mohou dětem sloužit i jako inspirace ke kreslení. Mohou se snažit nakreslit stejného medvídka nebo kočičku jako na obrázku. 

7. Zapamatuj si

Vybrané kartičky pexesa položíme obrázky nahoru, necháme děti chvíli obrázky prohlížet, aby se snažili jich co nejvíce zapamatovat. Poté se dítě otočí a bude se nám snažit vyjmenovat co nejvíce obrázků, které si zapamatovalo. Starší děti si mohou zapamatovat i obrázky v pořadí, jak byly vyrovnány za sebou, což už je tedy hodně složité. Ale děti nás často dokáží překvapit, jakou mají skvělou paměť.