Zpět na úvodní stránku blogu

Rakousko s dětmi v oblasti Saalbach - Hinterglemm

Saalbach 

Hory jsou naší "srdeční záležitostí", proto jsme s dětmi opět vyrazili poznat další část rakouských Alp. Jelikož máme 4 děti ve věkovém rozmezí 4-12 let, nejsou v současné době naše dovolené o vysokohorské turistice. Spíše se snažíme dětem předat lásku k přírodě, horám a pohybu.

Letos jsme výběr dovolené nechali opravdu na poslední chvíli. Stále jsme čekali, jak se vyvine situace ohledně celosvětové pandemie koronaviru. V neděli ráno jsme se rozhodli, že ještě ten den večer vyrazíme, aby děti většinu cesty prospaly. Zamluvili jsme si ubytování přes booking.com v apartmánovém domě LoriVita Residenz Saalbach. Ubytování můžeme vřele doporučit, vše čisté a uklizené, kuchyňka dostatečně vybavena. Bydleli jsme v apartmánu se dvěma ložnicemi a rozkládacím gaučem v obývacím pokoji. Povoleny jsou v tomto ubytování i domácí zvířata. Jelikož novou součástí naší rodiny je 4 měsíční štěně Maltézského psíka, museli jsme hledat i podle tohoto kritéria. Ubytování je pět minut od centra Saalbachu, hned u cyklostezky podél řeky, naproti ubytování je menší aquapark a k nejbližší lanovce je to cca 10 min. 

Doporučujeme si hledat ubytování, kde bude v rámci ceny zahrnuta i Joker Card. Tato karta zahrnuje bezplatný vstup na 6 lanovek v oblasti  Saalbach Hinterglemm a další slevy či bezplatné vstupy u smluvních partnerů. Díky Joker Card máte volný vstup na venkovní koupaliště KÄPT’N HOOK ADVENTURE POOL. Zážitkový bazén Käpt'n Hook nabízí vodní svět o rozloze 1000 m² s divokým vodním kanálem, horolezeckou sítí, vířivkou, skluzavkou, tobogánem, brouzdalištěm pro děti a restaurací.

Käpt'n Hook

Tady máte od nás pár osvědčených tipů na výlety:

Dobrodružná cesta klauna Montelina

Na této turistické stezce na vás čeká příběh klauna Montelina, který ztratil svůj úsměv. Říká se, že: "Montelino zanedbával své přátele a hračky. Jednoho dne byli všichni jeho přátelé pryč a krabička na hračky byla prázdná. Proto se malý klaun Montelino přestal smát." Děti mají za úkol zase vykouzlit úsměv na jeho tváři.

Ze Saalbachu vyjedete lanovkou na vrchol hory Kohlmais. A tady začíná dobrodružství. Děti dostanou na pokladně herní karty (v němčině a angličtině), do kterých si postupně doplňují samolepky. Následují po cestě moudrou sovu a začínají hledat přátele a hračky klauna Montelina. Od vrcholku hory k prostřední stanici lanovky Kohlmais procházíte lesy a loukami, kde na vás čekají různé aktivity a atrakce pro děti, např. loutkové divadlo, cirkus, průlezky a klouzačky, vodní svět a jiné.

Moc se nám tato stezka líbila a dětem také. Strávili jsme příjemnou procházkou celé odpoledne a nejvíce děti zaujalo na konci hraní s vodou. 

Návštěva dobrodružné cesty je zdarma. 

Dobrodružná cesta klauna Montelina 
Dobrodružná cesta klauna Montelina 

Kodok Mountain

"Klaun Montelino je „dobrá duše“ hory a pomocí svého klobouku přináší štěstí, radost a dobré počasí. Zlý trol mu však klobouk ukradl a schoval ho na tajném místě. Pouze pokud jste dost stateční a dokážete vyřešit 10 hádanek, vyluštíte kód a porazíte trolla, získáte klobouk zpět."

Vyjedete lanovkou na horu Rieterkogel a u pokladny si vyzvednete herní lístek. Okružní procházka je dlouhá asi 1,8 km. Děti po cestě řeší různé hádanky, které jim pomůžou získat symbol a ten si zapíší do herní kartičky. Na konci cesty pak k symbolům doplní písmenka a rozluští záhadu. Pokud jsou děti zvídavé, mohou vidět aplikaci fyzikálních zákonů prostřednictvím hry při řešení zrcadlových hádanek nebo parabolické komunikace.

Dobrodružná cesta není vhodná pro kočárky a je přístupná zdarma.

Kodok mountain

Blízko spodní stanice lanovky, cca 5 min. chůze, se nachází rodinný park Hinterglemm. V zábavním parku si mohou všichni návštěvníci užít Kneippův chodníček, elektrická autíčka (za poplatek 1€), tobogán, houpačky a jiné. Je to klidné místo, vhodné i na rodinný piknik a relaxaci. Hned vedle se nachází minigolf. Rodinný park můžete navštívit kdykoli zdarma.

Rodinný park Hinterglemm 

Vodní svět Teufelswasser

"Kouzelný svět vody Teufelswasser" je zábavné místo pro děti. Na horské říčce jsou vybudované tůně a jezírka s mlýnky a stavidly. V teplém počasí budou děti nadšené z hraní s vodou a rodiče si mohou odpočinout a kochat se úžasným pohledem na okolní hory.

Teufelswasser můžete navštívit celé léto zdarma! Dostanete se k němu po nenáročné cestě  dlouhé cca 2 km (vhodná i pro kočárky do terénu).

Hned vedle světa vody můžete navštívit visutý most „Golden Gate“. Most je součástí 1 km dlouhé stezky v korunách stromů. Je vysoký až 42 metrů a překlenuje údolí, ve kterém protéká pramen řeky Saalbach. Z mostu je překrásný panoramatický výhled na hory a také na lanový park, který je situován pod mostem a vede paralelně s ním. Nejslibnější a nejúžasnější výhledy jsou však z 600 metrů dlouhé stezky na vrchol stromu. Jedná se o mohutnou stavbu z modřínu - až 30 m nad zemí - se schody, věžemi a mosty. Po cestě v korunách stromů čeká na velké i malé průzkumníky několik herních stanic. 

Vodní svět Teufelswasser

Hřiště na vrcholu hory Schattberg 

Hřiště na horní stanici Schattberg X-press obsahuje celou řadu zábavných prvků, jako je dvojitá lanovka, závěsná skluzavka, kyvadlová houpačka, lanové průlezky a jiné.  Děti si pohrají a rodiče si mohou odpočinout v houpacích sítích či horských lehátkách.

Hřiště na vrcholu hory Schattberg 
Hřiště na vrcholu hory Schattberg 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.