Zpět na úvodní stránku blogu

Lipnice nad Sázavou a okolí

Národní památník odposlechu 

Kdo viděl českou fantasy pohádku Princezna zakletá v čase, jistě nepřehlédnul motivy vytesané ve skále. Když jsem film viděl poprvé, vůbec mě nenapadlo, že se jedná u skutečná sochařská díla, která se nachází u nás, v krásné České republice. A pak jsem viděl nějaký pořad na Ártu a zjistil že se motivy nacházejí dokonce v nedalekém kraji Vysočina, v okrese Havlíčkův Brod.

A tak se stalo, že jsem naplánoval nedělní výlet. Startem naší pěší "tůry" je město Lipnice nad Sázavou. Na turisty jsou zde připraveni, cedule nás v pořádku dovedla až na parkoviště, které je v areálu místního letního kina/amfiteátru. Parkovné lidové za pade, paní u parkoviště velmi ochotná, ukázala zkratku, dala nám tištěnou mapku, psovi nějaký ten pamlsek.

Cesta ke všem skalním reliéfům je krásně značena, takže ztratit se je snad nemožné. První zastávka nás zavedla k Ústům pravdy. Jsou krásně vidět z dálky, boční cestičkou se dá sestoupi až k nim a udělat si selfíčko. Od úst pravdy se dá jít značenou zkratkou. Je to trochu sešup dolů po kamenech, ale ušetří se pár kroků. Pro kočárky naprosto nevhodné, ty se musí vrátit na rozcestí a jít po modré/žluté.

Bretschneiderova ucha jsme byli za chvilku. Reliéf je opět z dálky krásně fotogenický, z blízka se k němu dá dojít bez námahy. Odsud jsme pokračovali lesní cestou po žluté, přešli silnici a kolem dvou rybníku jsme došli až ke Zlatým Vočím. Tento reliéf se mi zamlouvá nejvíce. Kouká z něj takové to tajemno, a při odlesku přes vodní hladinu z toho až běhá mráz po zádech.

Ústa pravdy 
Bredschneiderovo ucho 
Zlatý voči 

Dodám, že veškeré reliéfy jsou vytesány sochařem Radomírem Dvořákem a nachází se v bývalých žulových lomech. Jsou součástí tzv. Národního památníku odposlechu.

Kdo chce, může se vydat ještě dále po zelené k monumentu Nomen omen a k soše Hlava XII (netradiční pomník Jaroslava Haška). My jsme tímto směrem nešli, bylo celkem veliké teplo a děti se těšili víc na zmrzku než na nějaké další "sochy".

Zpět do Lipnice vede zelená turistická značka a dovedla nás až k hradu Lipnice nad Sázavou. Prohlídky zde probíhají bez průvodce a jelikož prý na hradech nejsou princezny "tak co tady?"

Ještě je v obci muzeum věnované Jaroslavi Haškovi a jeho literárnímu odkazu, na místním hřbitově je pak tento slavný spisovatel pochován.

Obec Lipnice nad Sázavou 
Hrad Lipnice nad Sázavou 

Celý výlet kupodivu opět všechny bavil. Ušli jsme něco kolem 5 kilometrů. Bez použití zkratek je trasa vhodná i pro sportovní, terénní kočárky.

 

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.